Mobilització juvenil

¿Mig ambient o sencer?

¿No seria bona idea obligar les empreses tèxtils a elaborar un tant per cent de la seva producció amb el plàstic abocat als oceans?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47048330 greta190313200214

zentauroepp47048330 greta190313200214 / ARIS OIKONOMOU

Fa uns dies milers de joves van sortir als carrers de tot Espanya per exigir més acció urgent i menys paraules contra el canvi climàtic. És esperançador de debò veure com les noves generacions s’han conscienciat davant de la gravetat de la situació. La pol·lució atmosfèrica, la contaminació dels oceans, la utilització de productes químics, l’obstinació d’un ús indiscriminat de detergents químics i mil errors més estan portant la humanitat cap a la seva lenta, tot i que cada vegada més ràpida, destrucció.

Notícies relacionades

El mateix dia que es manifestava la gent, a les notícies d’una cadena local de Barcelona s’anunciava que la ciutat és plena de construccions el sostre de les quals és d’amiant, popularment anomenat uralita, un material cancerigen que recentment va provocar la mort a Madrid d’un treballador exposat a la fàbrica on treballava. S’ha d'exigir a l’Ajuntament de Barcelona que faci un estudi de quants locals queden amb aquest material tan perillós. Vivim temps en què coneixem de sobres les coses que ens emmalalteixen; no obstant, els sistemes i les accions per erradicar-les s’apliquen amb molta lentitud. Massa interessos per esborrar en poc temps, per exemple, el petroli i els seus derivats.

Hi ha una empresa espanyola del sector tèxtil que hauria de ser el model a seguir: es diu Ecoalf, i fabrica peces de vestir amb el material de les xarxes de pesca abandonades sota el mar, o de restes plàstiques que troben els pescadors. La roba és excel·lent i el benefici ambiental és magnífic. Jo em pregunto: ¿no seria bona idea obligar les empreses tèxtils a elaborar un tant per cent de la seva producció amb el plàstic abocat als oceans? Potser seria la manera que els pescadors s’interessessin per pescar, a més del peix,  material contaminant que ara tornen al mar. Solucions i iniciatives com aquesta són per les quals clama la nostra joventut, que l’altre dia en una pancarta deia no volem un mig ambient sinó un ambient sencer.