Editorial

Torra ha de retirar els símbols partidistes

L'Ajuntament de Barcelona va donar exemple a l'acceptar l'ordre de la JEC per "contribuir a un debat electoral serè"

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47331622 barcelona 13 03 2019 pol tica lla os grocs o lazos amarillos190313191331

zentauroepp47331622 barcelona 13 03 2019 pol tica lla os grocs o lazos amarillos190313191331 / RICARD CUGAT

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat un nou termini de 24 hores perquè el president  Quim Torra retiri els llaços grocs i les estelades dels edificis de la Generalitat, entre els quals el Palau de la plaça de Sant Jaume. Torra es va negar a complir el primer requeriment fet dilluns passat i va presentar unes al·legacions que han sigut rebutjades per la JEC. Els arguments de la Junta són impecables. Sobre les estelades, diu que “simbolitzen les aspiracions d’una part de la societat catalana, però no de tota”, per la qual cosa són un símbol legítim com a “propaganda electoral”, però que, “almenys durant els períodes electorals”, no poden ser utilitzat pels “poders públics”. Quant als llaços grocs, la JEC addueix que poden ser utilitzats per les formacions polítiques, però no per “les autoritats públiques” per respecte a “la neutralitat política”.

Aquesta neutralitat política de les institucions hauria, en realitat, de regir en qualsevol circumstància, però la JEC ni tan sols arriba a tant, ja que es basa en l’article 50.2 de la Loreg, que regula els processos electorals. Per negar-se a la retirada, la Generalitat havia recorregut a dos acords del Parlament, un en defensa de l’estelada i un altre que s’oposava a la prohibició dels llaços grocs, però la JEC ressalta que la Loreg té primacia constitucional i recorda que “el principi democràtic no pot desvincular-se de la primacia incondicional de la Constitució”.

Al tractar-se d’una segona advertència, el to és comminatori. La JEC avisa Torra de les responsabilitats administratives (multa) i penals en què pot incórrer si comet desobediència, i demana a la Delegació del Govern que informi si l’ordre s’ha complert. L’alcaldessa de Berga Montse Venturós (CUP) va ser condemnada a sis mesos d’inhabilitació per negar-se a retirar l’estelada de l’Ajuntament.

Tret que vulgui incórrer en un delicte de desobediència, el que ha evitat fins ara malgrat els seus inflamats discursos, Torra hauria d’acatar la resolució de la JEC, plena de sentit comú. Imitaria així Ada Colau, que va accedir a retirar el llaç groc de la façana de l’Ajuntament hores abans que es complís el primer termini i en vista de l’opinió favorable del secretari general de l’alcaldia. L’Ajuntament va justificar la retirada per “contribuir a generar un debat electoral serè i constructiu”. D’això es tracta, efectivament, i per això Torra ha de retirar els símbols partidistes.