Discriminació

Capaces, però amb les portes tancades

Les dones tenen un 30% menys de possibilitats d'aconseguir una entrevista de treball, aquest 30% menys arrossega un rosari de discriminació que amenaça d'enredar-se en les nostres filles

1
Es llegeix en minuts
jcarbo47267616 dia dona190308142424

jcarbo47267616 dia dona190308142424 / Miguel Lorenzo

Cada 8 de març, una allau de xifres prova la discriminació que pateixen les dones. Aquest any destacava un estudi de l’Observatori Social de La Caixa realitzat per un grup d’investigació de la Universitat Pompeu Fabra. Més de 5.000 currículums ficticis van ser enviats a ofertes de treball reals a Madrid i Barcelona. La conclusió va ser demolidora. En igualtat de capacitats, les dones tenien un 30% menys de possibilitats d’aconseguir una entrevista. ¡Un 30% menys! I en l’inici del procés de selecció. ¿Som conscients del que això significa?

En una societat entossudida a dir-nos que valem el que tenim, el que guanyem, aquest 30% determina alguna cosa més que l’accés a una entrevista. Despulla perfectament les dificultats de les dones per desenvolupar el nostre projecte de vida professional. Un terreny de joc sembrat d’obstacles on es decideix alguna cosa més que la nostra independència. Perquè aquest 30% arrossega un rosari de discriminació que, d’alguna manera, amenaça d’enredar-se en les nostres filles.

Notícies relacionades

Amb un 30% menys de possibilitats de ser atesa, és fàcil que l’enviament de currículums es torni menys exigent, menys ambiciós. Ja no es busca la feina que més s’ajusta a les aptituds, es busca... Una feina. Una ocupació més mal pagada, en pitjors condicions. Aquest sou que, en cas de tenir fills i si l’economia familiar camina sota mínims, serà sacrificat per a la cura dels nens. ¿Per què pagar algú que es cuidi dels fills si costa una mica més del que guanya la mare? Aquesta és la pregunta trampa. La que continua lligant a les dones a la llar. La que oferirà a tants nens l’exemple a seguir. Per a ells, el món. Per a elles, la invisible (i imprescindible) intimitat de les cures.

Vivim en una societat clavada en la desigualtat en què els ingressos compren els privilegis i marquen el pes del reconeixement social de les persones. Les portes del mercat laboral estan un 30% més tancades per a les dones. La seva ombra ens humilia dient-nos que valem menys.