Editorial

Els divendres pel clima

La protesta dels estudiants és un crit desesperat de les noves generacions que ens incumbeix a tots i que no admet demores

1
Es llegeix en minuts
jcarbo47364794 manifestacion clima madrid190315195416

jcarbo47364794 manifestacion clima madrid190315195416 / JOSE LUIS ROCA

A més de 2.000 ciutats de tot el món s’ha escenificat aquest divendres, a nivell global, la protesta dels més joves contra la ineficàcia de governs i institucions per frenar el canvi climàtic descontrolat. La reivindicació de mesures més eficients perquè almenys puguin dur-se a terme, de manera efectiva, els acords de París (2015), va tenir un accelerador decisiu l’agost del 2018, quan l’estudiant sueca Greta Thunberg, de 16 anys, va decidir emprendre una vaga cada divendres davant el Parlament del seu país per a “despertar i canviar” una humanitat que assisteix, més o menys impàvida, més o menys reticent –com es va percebre en la recent cimera del clima de Katowice– a un desastre ecològic de conseqüències imprevisibles. “No teníem alternativa”, ha declarat Thunberg, que s’ha convertit en la líder mediàtica i constant d’un moviment –Fridays for Future, Youth for Climate– que és conscient que ja gairebé no queda temps per evitar la catàstrofe de l’escalfament global, la superació dels dos graus de la temperatura del planeta a finals del segle XXI.

La pertinaç reivindicació de Thunberg, participant en els fòrums socials i econòmics més destacats, fins i tot amb l’enorme recolzament aconseguit, corre el risc de ser rebuda amb correcció política, però sense fets concrets. La protesta dels estudiants és un crit desesperat de les noves generacions que ens incumbeix a tots i que no admet demores.