Al contraatac

En construcció

Crec que a Gaudí li agradaria que la Sagrada Família continuï sent una obra viva i que, com que no ha nascut, no ha començat a envellir

2
Es llegeix en minuts
rjulve40665473 barcelona 24 10 2017 ambiente de turistas en los alrededores181018112046

rjulve40665473 barcelona 24 10 2017 ambiente de turistas en los alrededores181018112046 / ALBERT BERTRAN

Fa uns dies, estava tornant a casa amb cotxe des de la Barceloneta –no és cert que el mar sigui sempre un espectacle meravellós, de vegades està gris i apàtic, opac i lleig, com quan una dona es desperta de mal humor i sense cap desig que la mirin, ni tan sols que la vegin, crec que els homes solen respondre d’una manera menys emotiva i molt més racional al seu aspecte físic; és una altra cosa que els hauríem de copiar, potser– quan vaig veure de lluny, per casualitat, el perfil de la Sagrada Família.

Em va costar reconèixer-la, feia molt de temps que no passava per allà. Només l’he visitat un parell de vegades, la primera a començaments dels anys 90 amb un amic japonès de la universitat que es va entossudir que pugéssim a l’altíssima torre. Tot i que soc molt gandula per a l’esport, vaig accedir perquè el Yamada, el japonès, estava una mica enamorat de mi i em feia pena. Quan per fi va entendre que el nostre amor era impossible, se’n va anar a recórrer Europa amb tren i va deixar a casa, durant mesos, una maleta enorme i misteriosa que inquietava molt la meva mare però que mai vam obrir (a mi m’importava un rave el seu contingut i la meva mare tenia un respecte tan absolut per les altres persones que mai hauria obert una maleta aliena fins i tot encara que estigués morta de curiositat). Recordo unes escales de cargol que no s’acaben mai, estretes i costerudes, i una calor espantosa.

La segona vegada va ser fa pocs anys, em van convidar a un concert al seu interior, que havien acabat de construir feia poc temps. Em va semblar aclaparador però no em va agradar.

La Sagrada Família va començar a construir-se el 1882. Gaudí tenia 31 anys quan es va fer càrrec de l’obra i va morir als 74 després de més de 40 de dedicats a la realització del seu projecte. Des d’aleshores hi han intervingut molt arquitectes diferents. En total la Sagrada Família porta 137 anys en construcció.

 ¿Què pensaria Gaudí si sabés que la seva obra més important es continua construint a Barcelona, una ciutat de la qual no reconeixeria tantíssimes coses? ¿L’alegraria? ¿L’afalagaria?

Notícies relacionades

A mi que m’apassiona Gaudí m’agradava infinitament més la Sagrada Família fantasmagòrica de la meva joventut, com l’esquelet ignorat d’un vell, digne i decrèpit dinosaure.

No crec que hi hagi cap altre artista del segle XIX del qual encara s’estigui construint algun edifici en l’actualitat. Crec que a Gaudí li agradaria, no tant el resultat com el fet que continuï sent, després de més de 100 anys, una obra en construcció, absolutament viva i que com que encara no ha nascut (ningú sap segur quan acabaran les obres) encara no ha començat a envellir. Després de gairebé 150 anys, la Sagrada Família continua sent l’edifici més nou de Barcelona.