El dolor femení

La invisibilitat

Al voltant del dol perinatal hi ha un silenci i aquest silenci és el que hi ha al voltant de la majoria de coses que afecten la dona en exclusiva

1
Es llegeix en minuts
undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 181107114309

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 181107114309

Dol perinatal. Potser hi ha molta gent que ho llegeixi per primera vegada, però existeix. Fa uns quants dies, podíem veure un documental sobre aquest tema en la televisió pública catalana. En xarxes, com sempre, es va fer seguiment en directe i moltes dones van començar a dir que elles també havien tingut una pèrdua gestacional. Últimament, Paula Bonet ha aconseguit despertar el nou #Metoo. Al voltant dels avortaments espontanis i de la mort gestacional hi ha un silenci i aquest silenci és el que hi ha al voltant de la majoria de coses que afecten la dona en exclusiva, o el cos de la dona en particular.

En xarxes, com deia, hi va haver moltes dones que es van atrevir a dir en públic que també els ha passat, que també van haver de viure el moment en què et diuen que no hi ha batec. És comú, segons les estadístiques i la resposta immediata de l’anonimat de les xarxes socials, i no obstant hi haurà gent que avui llegeixi per primera vegada ‘dol perinatal’.

Notícies relacionades

No és tan estrany. També hi haurà gent que avui llegeixi per primera vegada aquesta paraula: endometriosi. Fins a tal punt hem normalitzat el dolor menstrual en la societat, que una ja no sap com és de normal el que pateix cada mes (amb sort). El dolor de les dones és relatiu, perquè, com que el cos de l’home és el que s’ha estudiat en profunditat, assumint que el masculí genèric funciona també en tots els àmbits, allò que afecta les dones, o que les afecta principalment, és invisible. Invisible fins i tot per a nosaltres, que sovint no tenim prou informació i desconeixem els ritmes i les complexitats del nostre cos.

L’esterilitat femenina, les tiroides, la fibromiàlgia. Però també la bretxa salarial, la feminització de la pobresa, la pressió estètica. El vel, sí o no; matrimonis forçats; ablació. La síndrome de la impostora. Tenim nom per a gairebé tot, però tot i així continuem normalitzant la invisibilitat a què se’ns sotmet.