Editorial

Abusos en els Jesuïtes

El relat de dos exalumnes de l'escola Sant Ignasi de Sarrià exigeix dilucidar la responsabilitat dels acusats i de l'ordre

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47221550 barcelona  04 03 2019    sociedad    residencia en el n mero190304173043

zentauroepp47221550 barcelona 04 03 2019 sociedad residencia en el n mero190304173043 / JORDI COTRINA

Els casos de pederàstia i abusos a menors continuen esquitxant l’Església catòlica. Després de la catarsi empresa pel Vaticà amb la recent cimera, amb uns resultats decebedors més enllà d’una vaga assumpció de la culpa, es comencen a conèixer altres episodis que aquesta vegada incumbeixen a la Companyia de Jesús i, en concret, a l’escola Sant Ignasi, la dels Jesuïtes de Sarrià, a Barcelona. La denúncia plantejada pels germans Jordi i Oriol de la Mata contra els religiosos Pere Sala i Lluís Tó (aquest, mort, ja havia sigut condemnat per abusos i traslladat a Bolívia el 1992) se suma als últims capítols d’aquest drama que han sortit a la llum els últims mesos, des del de Montserrat fins al del sacerdot de Vilobí d’Onyar, a Girona. La direcció de la Fundació Jesuïtes Educació, encara que cauta, reconeix que els suposats abusos són “horrorosos i bestials” i promet una tolerància zero al mateix temps que demana perdó a la societat.

Segons el relat dels dos germans a EL PERIÓDICO, les circumstàncies són certament tràgiques i exigeixen un esclariment a fons del cas per dilucidar la responsabilitat dels acusats i de la mateixa Companyia. No pot reescriure’s el passat però sí emprendre mesures radicals per exercir un profund examen de consciència, una assumpció en tota regla de la culpa i un propòsit de rectificació exhaustiu per al futur. Així ho van proclamar totes les ordres religioses del món en un comunicat conjunt fa 15 dies. I així ho han d’exigir la justícia i la societat.