Editorial

Barcelona licita per seguir amb l'MWC

Èxit, consolidació i lideratge són els tres eixos d'un esdeveniment que sembla haver vingut per quedar-s'hi

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47136893 mobile190228093951

zentauroepp47136893 mobile190228093951 / JOAN CORTADELLAS

Es tanca una nova edició del Mobile World Congress (l’MWC) atapeïda novament d’èxits: assistents, organització, mobilitat, impacte al comerç de la ciutat, aparador dels emprenedors locals... La simbiosi entre el Congrés i Barcelona s’ha fet més intensa encara amb la sola màcula de la vaga del metro, que ha tingut un impacte molt menor que la gravetat de les reivindicacions dels seus treballadors. Aquest èxit, juntament amb l’anunci d’una ampliació de les instal·lacions de Fira de Barcelona, és segurament la millor carta per licitar per la continuïtat d’aquest esdeveniment quan finalitzi l’actual contracte amb els organitzadors de la GSMA. Fins i tot el temps meteorològic s’ha aliat per seduir els més de 107.000 visitants.

De portes endins, l’MWC ha actuat de caixa de ressonància dels grans debats del sector en aquest moment. L’estrella ha sigut la tecnologia 5G, que obre grans possibilitats a l’ús combinat de la intel·ligència artificial amb la comunicació mòbil. L’operació quirúrgica a distància protagonitzada pel doctor Antonio de Lacy de l’Hospital Clínic és un exemple aclaridor. Coneixem les possibilitats d’aquest avenç, però el desplegament continua bloquejat per la pugna sobre qui es farà càrrec de la milionària inversió que exigeix. Les operadores pateixen un cert esgotament i exigeixen que siguin els proveïdors de serveis els qui assumeixin una part de les despeses, ja que se’ls obren ingents possibilitats de multiplicar els seus ingressos. Una possibilitat que xoca amb principis fonamentals de l’actual regulació, com és el de la neutralitat de la xarxa, que els Estats Units ja ha donat per superada. El segon gran debat de l’MWC ha sigut al voltant de l’impacte de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, de la qual han sigut víctimes algunes de les grans empreses del sector, molt especialment Huawei, que Trump acusa de 'hackejar' les dades dels seus clients.

Dins d’aquest èxit es pot assenyalar també la consolidació del certamen pensat per als emprenedors de la petita i mitjana empresa, FYFN, que s’ha convertit en una plataforma de connexió entre el talent i la inversió que està consolidant Barcelona com un 'hub' digital líder en la sempre lànguida Europa. Èxit, consolidació i lideratge; els tres eixos de l’MWC que sembla haver vingut a Barcelona per quedar-se. Disfrutem-lo.