Anàlisi

Els intangibles en alça en el Mobile 2019

La confiança i la credibilitat s'han convertit en monedes essencials per a la societat digital

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp47153578 barcelona   27 02 2019  econom a  un visitante del  mobile w190227203129

zentauroepp47153578 barcelona 27 02 2019 econom a un visitante del mobile w190227203129 / JORDI COTRINA

La celebració del Mobile World Congress (MWC) ens porta cada any novetats tecnològiques: nous models de telèfons mòbils, funcionalitats millorades i aplicables a una gran varietat de sectors econòmics. No ens aturarem en aquests temes, perquè segur que ja hauran llegit aquestes informacions; al contrari, aquest article vol centrar-se en els intangibles del MWC i fer balanç dels valors que estan en alça en aquesta trobada professional. De l’edició del 2019, destaquen quatre tendències que configuren les noves dinàmiques de la nostra societat, que es veuran impulsades amb el desplegament del 5G.

Les monedes digitals: la confiança i la credibilitat

La societat digital està definint una nova escala de valors. La tecnologia es converteix en motor de transformació i fa canviar les prioritats. En una de les trobades paral·leles al MWC, el Digital Future Society, es van destacar dos valors com els principals: la confiança i la credibilitat. Alguns els denominen les noves monedes digitals, sense les quals ni administracions ni empreses assoliran cap objectiu ni resultat. La confiança digital respon a la necessitat que tenim d’establir mecanismes que ens donin seguretat en el món cibernètic. Si un no confia ni creu en una institució, difícilment podrà realitzar accions o transaccions amb aquesta. L’economia digital ha de garantir que els ciutadans seran capaços d’entendre com funcionen les coses en aquest àmbit i fer transparents els seus processos.

Les noves formes de propietat: intimitat i dades personals

Les dades són en l’economia digital l’equivalent al petroli en l’era industrial. Això les converteix en un bé molt preuat, no només per a les empreses, sinó també per a les persones. Ara mateix conèixer què estan fent amb les nostres dades es converteix en un tema d’extrema importància. El control de les nostres dades i de la nostra intimitat és la nova forma de propietat en l’economia digital. És vital saber gestionar-les i tenir-les controlades. I és per això que la transparència s’erigeix com un valor essencial a exigir a qualsevol empresa i institució. Els algoritmes no poden ser fórmules indesxifrables i ocultes. Per això dues accions es veuen necessàries: exigir que les corporacions siguin transparents i que l’alfabetització digital es converteixi en peça clau en l’educació. Avui dia saber programar i conèixer el funcionament del món digital són assignatures imprescindibles per aconseguir tenir una ciutadania amb capacitat d’acció i decisió.

Mobilitat sense esforç

Notícies relacionades

L’avenç més visible en la mobilitat s’observa en totes les aplicacions de reconeixement facial i de veu que converteixen accions quotidianes (encendre o apagar un aparell, obrir una porta o autoritzar una transacció econòmica) en activitats sense esforç. L’evidència més notòria es troba als vehicles autònoms en les seves diferents variants (drons, cotxes o camions). El desplegament de la tecnologia 5G i el seu impacte a les ciutats canviarà per complet els paràmetres de la mobilitat tal com avui els coneixem. Conduir un cotxe ja no requerirà dedicar tota la nostra atenció a aquesta activitat, sinó que convertirà els trajectes en nous espais de temps en els quals haurem de decidir quina activitat ha de prioritzar: treballar, comunicar, aprendre o descansar. S’aproximen canvis imminents que requeriran una nova gestió del temps personal.

Entreteniment present en tots els espais

Oferir experiències és la màxima de qualsevol companyia digital. Posar en el centre l’usuari és fonamental. De fet, ara alguns perfils professionals es dediquen únicament al que s’anomena ‘l’experiència de l’usuari’. Aquesta tendència situa l’entreteniment en un element central en el món digital. En concret, el protagonisme el té a través de la realitat virtual i augmentada. Aquestes aplicacions estan sent ofertes per moltes de les empreses tecnològiques que són en el MWC. El gran èxit ve de la mà dels videojocs, el qui es coneix com el 'gaming'. Aquesta manera d’entretenir-se es transformarà de manera completa amb el desplegament del 5G, perquè molts estaran vinculats a serveis al núvol. Els primers prototips i estudis d’ús ja estan en marxa i s’han presentat en aquesta edició. Preparin-se per disfrutar experiències immersives completes. Realment no els decebran, perquè la transformació serà impressionant.