Filosofia i maduresa

Benvinguts a la mitjana edat

Kieran Satiya argumenta que la clau per a la crisi dels 50 és entendre que no podem tenir-ho tot

1
Es llegeix en minuts
ealos4260815 madrid 21 03 2006  rueda de prensa de la actriz sharon stone190227145949

ealos4260815 madrid 21 03 2006 rueda de prensa de la actriz sharon stone190227145949

Atenció, nascuts el 1970, que aquest any en fareu 49. Hi ha algunes coses que heu de saber. La primera, aplicable igualment als que vau néixer en qualsevol dels anys rodons del segle, que els qui fan anys acabats en 9 són més propensos a fer alguna bogeria, ja sigui comprar-se un cotxe esportiu per damunt de les seves possibilitats o embolicar-se amb la becària. Es veu que en el darrer any de cada dècada a les persones ens agafa per analitzar les ocasions perdudes y les assignatures pendents i tot seguit ens llancem a reparar-les. Els dos exemples citats són els més freqüents, però també ho són fer un viatge, deixar la feina o començar a estudiar coses.

Aquesta realitat no acaba de coincidir amb la teoria sobre la maduresa d’Aristòtil: segons ell, mentre la joventut és una etapa calenta i apassionada, la vellesa és freda i apàtica. A mig camí tenim les persones madures, a la temperatura ideal. Segons el grec, la plenitud física arriba entre els 30 i els 35 anys i la intel·lectual —o espiritual— als 49.

Notícies relacionades

El filòsof anglès Kieran Setiya, de 40 anys, ha mirat d’explicar-se ell mateix la seva crisis de la mitjana edat en un assaig fabulós que acaba de publicar Libros del Asteroide, 'En la mitad de la vida'. Parla d’Aristòril, de Stuart Mill i de molts altres, inclòs ell mateix, i es pregunta de quina manera pot la filosofia ajudar a entendre què ens passa en adonar-nos que ja no tot és possible i que el temps no només va molt de pressa, sinó que s’acaba.

Kieran desmitifica algunes coses, com ara el famós penediment per les ocasions perdudes. La clau és entendre que no podem tenir-ho tot, diu, i que, més que allò que no hem fet, el que enyorem és la possibilitat de fer-ho. Diu que per ser feliç cal fixar la ment en alguna cosa més que nosaltres mateixos. També que la crisi de la mitjana edat no és només humana, sinó que també afecta d’altres grans primats, com goril·les o ximpanzés, quines coses. L’he gaudit d’allò més, i no només perquè en només unes setmanes en faré... ¿ja heu endevinat quants?