MIRADOR

La presó de Puigdemont

Junqueras aspira a sortir de presó, quan toqui, amb l'aura d'un Mandela. Però Puigdemont seguirà a la seva presó de vidre. En el judici de l'1-O també es dirimeixen la credibilitat i el lideratge de l'independentisme

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46954688 puigdemont190214084638

zentauroepp46954688 puigdemont190214084638 / NJO DE HAAN

Dues setmanes de judici són suficients per comprendre que al Tribunal Suprem s’estan dirimint més temes que la innocència o la culpabilitat dels caps del procés.A la sala es dilucida alhora la credibilitat política dels dirigents independentistes. I també el lideratge i l’hegemonia del bloc nacionalista durant els pròxims anys.

Els exconsellers processats afirmen que no saben com es va muntar, finançar, garantir o recomptar el referèndum. Al·leguen ara que la declaració d’independència va ser només teòrica, retòrica o simbòlica. Si tot va ser un engany, una mascarada, un farol inabastable, ¿com podran Torra, el seu patró de Waterloo i la la plana major del procés en general continuar apel·lant sense enrojolament al "mandat democràtic" de l’1-O? ¿Queda algun passatge del discurs processista que no s’hagi demostrat com una mera tramoia?

LesNacions Unides no reconeix que a Catalunya li assisteixi el dret d’autodeterminació, la independència no va caure com si fos una fruita madura, Espanya no va assistir impotent a la secessió, la UE i la resta de la comunitat internacional no desitjaven ni esperaven la ruptura. El capital, tampoc. I ara resulta que l’1-O i la DUI també eren un tripijoc.

És lícit que els acusats facin servir davant del tribunal les tàctiques més afavoridores per a la seva defensa, només faltaria. Però alguna explicació els deuran a tants ciutadans que, fervorosos, van creure o continuen creient a ulls clucs les fabulacions dels seus líders.

El miratge de Mandela

Hi ha els qui creuen haver vist un impuls autodestructiu en la línia de defensa de Junqueras. Entenen que callar davant delsfiscals  deixar anar arengues ideològiques en resposta als seus advocats pot perjudicar el líderd’ERC  perquè renuncia a defensar-se de les acusacions concretes. Junqueras difícilment podrà ser condemnat per rebel·lió, si no ho són alguns dels altres processats. O hi va haver rebel·lió, o no n’hi va haver. I això no dependrà que Junqueras calli davant dels fiscals i Forn, Turull Bassa, no. Junqueras vol sortir de la presó, quan sigui, amb l’aura d’un Mandela català, punt en el que connecta de nou amb l’essència màgica del nacionalisme.

Mentrestant, Puigdemont imposa la improductivitat política de l’independentisme en la situació final de la legislatura espanyola. L’home de Waterloo ha disfrutat fins ara d’un cert avantatge sobre Junqueras. Des del seu refugi a Bèlgica li ha sigut molt més fàcil que des d’una cel·la impartir consignes i portar el timó. Però el judici retira els focus de Waterloo i els projecta sobre Junqueras.

Càrrecs agreujats

Notícies relacionades

Junqueras serà absolt o condemnat. I si és condemnat serà durant el temps que dicti el tribunal, però tard o d’hora, indultat o no, sortirà de la presó. El miratge de Mandela. I Puigdemont seguirà empresonat a la seva presó de vidre. L’alternativa és tornar i respondre dels mateixos càrrecs que els seus col·legues, agreujats per ser l’autoritat principal i la seva fugida de la justícia.

D’aquí la radicalitat de l’home de Waterloo. En l’avenç lent del diàleg, hi té poc a guanyar. Poc o res. Facilitant la tornada de la dreta al poder, d’una dreta més radical i intransigent que la que va comandar Rajoy, Puigdemont podria continuar agitant la il·lusió que la dictadura de Franco mai va acabar. Un consol va a la presó de vidre.