CONTRAPUNT

Treball decent i noves tecnologies

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45138191 barcelona  21 09 2018  barcelona  concentraci n de protesta 181009175739

zentauroepp45138191 barcelona 21 09 2018 barcelona concentraci n de protesta 181009175739 / JORDI COTRINA

Quan cal acudir als tribunals o manifestar-se als carrers per reclamar el que és obvi, com el respecte als mínims drets laborals, es constata que s’està produint un fort retrocés en aquest camp. Fins al punt que la balança del discurs dominant comença a decantar-se cap al costat de la justificació de fórmules d’explotació laboral, elusió d’impostos o rebaixes en els sistemes de protecció social amb l’argument que es tracta de llocs de treball creats gràcies a les noves tecnologies. Un dels mantres més utilitzats per justificar que es creïn negocis amb un èxit basat, en gran part, en els baixos ingressos dels seus treballadors en relació amb els que obté la companyia avantguardista és qualificar d’enemics de la modernitat els que advoquen per condicions dignes en aquestes ocupacions. O que això és el futur, el suat “és el que hi ha”, i que és molt millor una mala ocupació que cap. Tants anys de lluites per una feina decent i ben pagada no poden llançar-se per la borda perquè un algoritme permet posar en contacte immediat les necessitats o desitjos d’un consumidor i un restaurant, i per això una persona muntada en bicicleta, o fins i tot corrent pel carrer amb una caixa a l’esquena, transporti el menjar o el regal sol·licitat per quatre duros i amb molts menys drets que un empleat de serveis similars que ja funcionaven abans de les noves tecnologies.

Exigir una ocupació que compleixi condicions legals no és estar contra la modernitat

Notícies relacionades

L’Organització Internacional del Treball (OIT) ha recalcat en el seu últim informe, “Perspectives socials i de l’ocupació al món: tendències 2019”, que només hi haurà un desenvolupament sostenible si entre els seus principals pilars hi han la igualtat i el treball decent. I reclama als responsables polítics i empresarials que no obviïn aquestes qüestions, perquè les conseqüències a curt i mitjà termini poden ser devastadores per a una bona part de la població que passi a formar part del món del treball. Si això no es té en compte, “es corre el risc que alguns dels nous models empresarials, en particular els propiciats per les noves tecnologies, soscavin els drets aconseguits al mercat laboral, per exemple, els relatius a formalitat laboral i seguretat en l’ocupació, protecció social i normes de treball”.

Està a punt de celebrar-se el Mobile World Congress a Barcelona. El que va començar com una mostra espectacular dels avenços vinculats a la telefonia ara és la demostració dels canvis socials que s’estan produint en pràcticament tots els àmbits de la vida quotidiana amb l’ús de les noves tecnologies. El debat sobre els seus efectes laborals i la manera com aquests avenços haurien de servir per millorar les condicions de vida dels treballadors, i no per empitjorar-les, hi hauria de ser més present que mai.

Temes:

Ocupació