Petit observatori

¿Com ajudarà el senyor Aznar?

M'ha sorprès la reaparició pública d'aquest polític, però haver tastat el poder suposa, sovint, quedar sotmès a un tipus de droga del qual no és fàcil desenganxar-se

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018  pol tica  jos  mar a aznar  el expresid181126132557

zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018 pol tica jos mar a aznar el expresid181126132557 / Miguel Lorenzo

M’ha sorprès la reaparició pública del senyor José María Aznar. Francament, no ho esperava, però en l’àmbit polític es pot esperar tot. La política pot ser volàtil, com pot ser-ho un amor, sobretot si és juvenil. Però s’ha de reconèixer que el senyor Aznar té una ferma vocació política i l’acompanya la satisfacció de poder practicar amb plaer el seu ofici, tot i que el temps vagi passant.

La veritat és que jo no trobava cap motiu per esperar la reaparició pública d’aquest personatge polític, però és cert que haver tastat el poder suposa, sovint, quedar sotmès a un especial tipus de droga i desenganxar-se’n no és fàcil.

També he de confessar que no enyoro aquells temps, no em tortura, més aviat tendiria a creure que per a molta gent no va ser un bon temps. Fa unes setmanes, vaig poder veure aquest polític a la televisió i em va semblar que conservava una excel·lent capacitat per exercir l’èmfasi. Ha aparegut per beneir Pablo Casado com l’únic polític que pot salvar Espanya.

Hi ha una espècie humana molt notable, que és la dels salvadors. Tinc la impressió que hi ha polítics que tenen vocació redemptora, que tenen una versió popularitzada en aquesta sentència: "No et preocupis, això ho arreglo jo".

Més enllà de l’àmbit polític, també en la nostra societat hi ha ciutadans que tenen vocació ajudadora. Persones benemèrites que sempre estan al servei dels altres: "¿Dius que tens un problema? Ja vinc". L’ajut és admirable, però hi existeix un risc: que l’ajut sigui molt satisfactori per a qui l’ofereix però innecessària, i fins i tot molest, per a qui no el necessita.

Notícies relacionades

Hi ha una expressió popular molt delicada: "¡Deixa’m tranquil!" Els bons ajudadors són els qui tenen present –sempre o en un moment determinat– si l’ajut es converteix en molèstia innecessària.

En la vida hi ha tres virtuts molt importants: saber dominar el què, el quan i el com.