Anar al contingut

Petit observatori

La Rambla és l'explosió de cada dia

JORDI COTRINA

La Rambla és l'explosió de cada dia

Josep Maria Espinàs

Recordo que hi havia un cirabotes, els qui dedicaven bonaventures, els que s'oferien als analfabets per escriure cartes i els que feien retrats o caricatures

Ja fa temps que no he anat a passejar per la Rambla de Barcelona. Només l’he vist travessant-la, quan algú m’ha acompanyat a la celebració d’un acte.

Recordo que hi havia un cirabotes que sovint tenia clients. Ara hi circula per la Rambla una gentada, i la gent es trepitja i no està per lluir els peus. ¿Encara hi ha el cirabotes?

Jo encara vaig veure els qui dedicaven bonaventures i els qui s’oferien per escriure cartes que els analfabets enviarien als parents llunyans. També, a partir d’una fotografia, un dibuixant faria al foraster un retrat "artístic" o una caricatura. Hi havia diverses maneres perquè alguns personatges aconseguissin "tocar calers". També hi havia penyes literàries i alguna vegada jo vaig participar, a l’entresol d’un cafè, que tenia un aire més o menys parisenc.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Un dia que jo passava per la Rambla, em va aturar un home i em va dir que tenia gana. Vam anar a una parada i li vaig comprar un formatge i se'l va mirar amb prevenció, preguntant-me: "¿De quina marca és?" Evidentment no tenia gana, el que volia era diners.

¡Quin fenomen, la Rambla! Si no m’equivoco era el lloc, una mena de canal a l’aire lliure, per on baixava l’aigua perquè es canalitzés per protegir un espai de la ciutat. Convertida en passeig a Barcelona –i en altres poblacions– una rambla és, sovint, un espai privilegiat. 

En temps antics, les rambles havien arribat fet por. Una desvessall d'aigua, si era continu, poderós, podia ser un desastre per a un poble. Ara acostuma a ser beneficiosa perquè ja hem après a defensar-nos dels poderosos aiguats. I fins i tot hem aconseguit que un aiguat es pugui convertir en un poderós motor.

Per sort, la Rambla encara té fonts. Són les seves admirables arrels de poble.