EDITORIAL

Sánchez i l'avançament electoral

O Pressupostos o eleccions. Aquesta és l'alternativa que planteja Sánchez una vegada trencat el diàleg amb l'independentisme

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46826760 pedro sanchez castro190204103127

zentauroepp46826760 pedro sanchez castro190204103127

Pressupostos o eleccions anticipades, amb el risc que això comporta que la triple dreta pugui arribar al poder. Aquest ésel missatge que el Govern de Pedro Sánchez ha llançat Pedro Sánchezals partits independentistes catalans, que aquesta setmana poden tombar elsPressupostos Generals de l’Estatamb les seves esmenes a la totalitat. La data del 14 d’abril va començar a sonar ahir amb força a través d’informacions no desmentides per la Moncloa, tot i que una altra opció és convertir el 26 de maig en un superdiumenge electoral (convocar les legislatives juntament amb europees, autonòmiques i municipals) o allargar fins al mes de juny. Sigui com sigui, el missatge que sorgeix de la Moncloa és que la derrota dels Pressupostos comporta l’avançament electoral.

Es tracta, sens dubte, d’una maniobra depressió cap als independentistes, que després dela punxada de la manifestacióde la dreta a Madrid de diumengehan reclamat a Sánchez que torni a la taula de diàlegque el Govern va donar per trencada divendres. Però l’Executiu, després de les fortes crítiques internes del PSOE pel desenvolupament de les negociacions, sembla haver donat per trencat el diàleg per les pretensions independentistes de parlar sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya i la convocatòria d’un referèndum. L’actitud de Sánchez és similar a la que li va permetre guanyar la moció de censura. Si llavors era o Sánchez o Rajoy, ara és o Pressupostos o l’aliança PP-Cs-Vox.

És un salt mortal, potser l’últim de la legislatura d’un polític que n’és especialista com Sánchez. Amb la ment freda, en plejudici als líders del procés que comença aquest dimartsal Tribunal Suprem, l’independentisme hauria de preferir recolzar l’únic Govern que en els últims anys ha intentat encarrilar políticament la crisi, a més d’aprovar uns Pressupostos socials que beneficien Catalunya. Però fa temps que una part de l’independentisme és indemne als raonaments, instal·lat en un com pitjor, millor nociu i irresponsable. La manifestació de Madrid va punxar, cert, però això no significa que les perspectives electorals de la triple dreta hagin empitjorat. Costa veure en què pot beneficiar l’avançament electoral a l’independentisme, si no és en el fet d’intentar crear un estat d’ànim col·lectiu similar al de la tardor del 2017 que permeti noves vel·leïtats unilaterals. Les mateixes que aquest dimarts van a judici, amb greus peticions de penes.