Editorial

Preocupant escassetat de Mossos

La vigilància dels jutjats, sent racional, agreuja el dèficit ja existent de policies autonòmics i exigeix mesures urgents

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46873462 mossos ciutat justicia190208140856

zentauroepp46873462 mossos ciutat justicia190208140856 / ALBERT BERTRAN

Després de la recent protesta dels CDR, uns abocaments d’excrements davant d’una vintena de jutjats repartits per tot el territori, el TSJC va emetre una ordre per la qual s’instava els Mossos d’Esquadra perquè vigilessin permanentment les 60 seus judicials que hi ha a Catalunya. Aquesta mesura, sent racional en el context en què vivim, provoca una nova distorsió en la tasca de la policia autonòmica, afligida des de fa temps de falta de recursos humans. Després de sis anys sense convocatòria d’oposicions, d’aquí a uns mesos es calcula que hi haurà 500 efectius més, als quals en teoria s’afegiran les 750 places aprovades el desembre pel Govern. Tot i així, en el dia d’avui el dèficit es calcula en uns 2.000 efectius per aconseguir una xifra òptima.

Els últims esdeveniments i les urgències provocades per la situació política ens condueixen a un estat de les coses difícilment sostenible. Uns 500 ‘mossos’ dedicats a l’anomenada operació Toga implica que hi haurà un descens notable en la funció preventiva de patrullatge i fins i tot un empitjorament de la funció reactiva, la d’acció immediata, la qual cosa repercutirà en la percepció d’inseguretat de la ciutadania i pot ser que provoqui, com ja va insinuar el conseller Buch, un augment de la vigilància privada.

Pendents encara d’alertes terroristes, amb actuacions periòdiques previstes (com el desallotjament de manters a l’estació de plaça de Catalunya) i amb la llosa de l’augment de delictes comuns, la situació dels Mossos és preocupant i exigeix mesures no només a mitjà termini, sinó urgents.