L'hàbit de llegir

La curiositat: el quid de la qüestió

Explotem la curiositat -aquesta cosa sana que ja tenim- a les campanyes per promocionar la lectura

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40891238 cultura171122175007

zentauroepp40891238 cultura171122175007 / Chema Moya

Des de fa temps, quan es parla de la millor manera de fomentar la lectura entre els adolescents, es repeteix una idea: prohibir-los que llegeixin. Aquesta tàctica, ja ho sabeu, no és literal si no que busca aconseguir justament l’efecte contrari apel·lant a la rebel·lia –si em prohibeixen fer alguna cosa, ho voldré fer per damunt de les altres coses– i a la curiositat –si em prohibeixen alguna cosa com a càstig, ¿voldrà dir això que allò prohibit és un premi?, ¿quin premi?.

Diuen que la rebel·lia, com a tret del caràcter, o sigui, injustificada, s’apaivaga amb els anys: gràcies a això aconseguim portar una vida més serena. En canvi, la curiositat, si la perds, malament: curiositat zero equival a una vida trista, sense cap al·licient fora del que ja es coneix, imagineu-vos-ho. És per això que mai l’arribem a perdre. Seguim comptes de Twitter per curiositat, ens morim de ganes de veure la cara del nadó que esperem i aprofitem les vacances per anar a veure llocs de primera mà que ja hem vist en centenars de fotografies, també per curiositat.

Si conservem i cultivem la curiositat al llarg de tota la vida, si fins i tot ens la inventem per a coses que abans ni tan sols sabíem que existien (aquest és el joc al que ha jugat sempre la publicitat), ¿com és que no la utilitzem a les campanyes de promoció de la lectura dirigides al públic adult?

Repassem els típics eslògans: “Seràs més intel·ligent”, “és com viatjar”, “viuràs altres vides”, sí, però ¿quines coses sabràs? ¿On viatjaràs? ¿Quines vides viuràs?

Notícies relacionades

Fa uns dies, a la llibreria, un client em demanava que li recomanés un llibre qualsevol, un que m’hagués agradat. Quan li vaig passar ‘Mummo Jumbo’, d’Ishmael Reed, i li vaig explicar que, entre altres coses, explicava com els negres americans reivindicaven el seu lloc cultural, em va respondre que l’agafava perquè aquesta era una cosa que ell mai hauria vingut a buscar. Vaig ser testimoni de com en aquell moment li naixia una curiositat que només aquest llibre podia satisfer.

Explotem la curiositat: aquesta cosa sana que ja tenim.

Temes:

Llibres