Editorials

ERC tensa la corda abans del judici

L'esmena a la totalitat dels Pressupostos pot propiciar unes eleccions generals que no beneficiarien Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Rufián, Marta Vilalta, Mirella Cort�s y Joan Tardà (ERC)

Gabriel Rufián, Marta Vilalta, Mirella Cort�s y Joan Tardà (ERC)

L’anunci que ERC presentarà una esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat, decisió a què probablement s’afegirà el PDECat, és una mala notícia no només perquè agreuja la inestabilitat del Govern de Pedro Sánchez, sinó perquè els comptes tenen un alt contingut social i beneficien Catalunya, que sense Pressupostos deixarà d’ingressar a les arques de la Generalitat uns 2.200 milions d’euros. Per primera vegada, la xifra d’inversions gairebé aconseguia el percentatge de Catalunya en el PIB espanyol, tal com recull la disposició addicional tercera de l’Estatut.

ERC ha justificat l’esmena –que pot retirar-se– en el fet que no hi hagi hagut per part del Govern “moviments” en el tracte als polítics independentistes presos i en el dret d’autodeterminació. En realitat, es tracta de tensar la corda i marcar el terreny davant la imminent celebració del judici al Tribunal Suprem perquè Esquerra sap que el Govern no pot prendre decisions que depenen del poder judicial i, quant al dret d’autodeterminació, l’Executiu socialista ha dit sempre que en aquest assumpte no hi podia haver cap concessió.

Si abans del dia 12 no hi ha cap canvi, la devolució al Govern dels Pressupostos pot propiciar o una debilitat més gran del Govern o unes eleccions anticipades que poden acabar amb la triple dreta a la Moncloa. Les dues sortides no beneficien en res Catalunya.