Una nova generació de notícies falses

La Infocalipsi

Tot a internet ha crescut sense una guia moral i ara paguem les conseqüències

1
Es llegeix en minuts
deepfakes

deepfakes

Un viral mostra a Jennifer Lawrence pronunciant un discurs als Globus d’Or del 2016 amb la cara de Steve Buscemi. Inserit per ordinador, el rostre de Buscemi es mou al compàs de les paraules de Lawrence. Cada gest de les celles, cada moviment dels llavis és perfecte. Si no ens trobéssim Buscemi amb el cos i la veu d’una dona, en comptes d’una escena grotesca l’estaríem veient a ell. Però ell no seria real. Els experts comencen a referir-se a aquesta escena com l’inici de l’Infocalipsi. Una nova generació de falòrnies aterridora.

Hi ha un altre vídeo relacionat. Veiem un estudi amb dues pantalles. En una hi apareix Obama al despatx oval. No diu res, però gesticula. Aixeca una cella, mou la boca, somriu, es gira, es queda seriós. A l’altra pantalla hi tenim un jove informàtic que fa els mateixos gestos alhora. És un titellaire. L’Obama que estem veient és un espectre hiperrealista generat per ordinador. La mateixa intel·ligència artificial que va col·locar Buscemi al cos de Lawrence crea el fals Obama.

Notícies relacionades

Imagineu ara que Trump declara la guerra a Rússia. O que Puigdemont anuncia que se suïcidarà en dues hores amb un tret al cap si no s’allibera els presos. O que Pedro Sánchez apareix en el telenotícies mantenint relacions sexuals amb un porc a la granja de Campofrío en un vídeo filtrat per internet. 'Black Mirror' va haver d’imaginar el segrest d’una princesa perquè el primer ministre britànic fes el mateix, però això ja no seria necessari al món real.

Es creu que aquesta és la tecnologia que s’ha utilitzat en l’internet profund per crear falsos vídeos porno d’estrelles de cine i famoses. Els aprenents de bruixot no pensen mai en les conseqüències. Concentrats en si el truc és possible, dediquen els seus esforços a aconseguir-lo sense parar-se a pensar en les conseqüències morals. Tot a internet ha crescut sense una guia moral i ara paguem les conseqüències. Que Déu ens assisteixi, va dir el personatge de Jeff Goldblum a 'Parc Juràssic', perquè hem caigut en mans d’enginyers.