PETIT OBSERVATORI

Encara parlo amb la màquina

No soc un artista del teclat, de vegades els dits em fan equivocar perquè han de parar

1
Es llegeix en minuts
fcasals7495869 restricted to editorial use   this undated picture released 170919125059

fcasals7495869 restricted to editorial use this undated picture released 170919125059

Em sembla just que manifesti el meu agraïment a l’inventor de la màquina d’escriure, el senyor Tytell.

Jo he escrit tots els meus llibres i els meus articles en una Olivetti Studio 46.

La col·locació de les tecles que s’anaven entintant semblava arbitrària però era un gran encert tenint en compte la posició i la mobilitat dels dits. L’escriptor parlava amb les tecles, i aquesta conversa – tan ràpida, tan breu com podia – per deixar pas a la continuïtat de tecleig.

Per a l’inventor cada màquina d’escriure era única. Com l’inventor recordava a tothom que aquell aparell no venia de cap cable que sortís de la paret. Allò era vida que estava amagada a l’interior. Hi havia marques distintives: un control al carro, un retard de les tecles o un desgast particular de la “G” o de la “P”. Això es reflectia, com una empremta digital al paper.

Tytell va examinar durant molt de temps els documents escrits a màquina per la FBI i la policia. Quan veia una carta era capaç de descobrir la màquina culpable.

Des que vaig començar a escriure, quan era adolescent he fet ús d’una màquina d’escriure mecànica. No soc pas un artista del teclejat. A vegades els dits sembla que em fan equivocar perquè hagi d’aturar-se. No m’enfado i no la renyo pas. Em dona l’oportunitat de repensar l’escriptura que avança, o potser de l’error en neix una frase que sembla que quedarà millor.

Notícies relacionades

Soc amic dels errors que m’ajuden a créixer en la diversitat.

Ara ja no hi ha aquell tecleig poderós i sorollós. Ara en les redaccions domina un absolut silenci. Alguna vegada que hi he entrat he vist com s’ha imposat la teclejadora pacífica. El soroll no sap dir res.