Dues mirades

Cànon i transgressió

Els establiments que han ocupat el número 1 de The World's 50 Best Restaurants seran elevats a la categoria de clàssics, per sobre del bé i del mal

1
Es llegeix en minuts
lainz37940335 jordi and joan roca  r  of el celler de can roca in spain wi170405163029

lainz37940335 jordi and joan roca r of el celler de can roca in spain wi170405163029 / MAL FAIRCLOUGH

En la seva brillant (excel·lent, captivadora) traducció de la 'Comedia' de Dante AlighieriDante Alighieri, el professor José M. Micó no només exerceix de torsimany erudit sinó que ens regala fragments esplèndids de saviesa i poètica. Quan ens parla, per exemple, del concepte de clàssic. Diu que en l’establiment i la lectura del cànon literari normalment utilitzem un equívoc contraproduent. Ens imaginem que els clàssics ho són perquè "van assolir l’excel·lència en la representació de les línies de força de la història, la cultura i el pensament de la seva època". Però el cert és que no es defineixen "per la seva representativitat" sinó justament pel contrari, perquè "van transgredir les normes, van superar les teories i van fer una cosa que ningú més no va fer". El cànon està per damunt de les modes i de la immediatesa del moment i "no recull la uniformitat, sinó la singularitat i la diferència, l’excepció."

Mentre llegeixo aquesta delícia, m’assabento que la lliga dels millors restaurants del món (The World’s 50 Best Restaurants) ha decidit excloure del campionat els establiments que ja han ocupat, al llarg dels anys, el número 1. Seran, des d’ara, "the best of the best", fora del brogit, elevats a la categoria de clàssics, per damunt del bé i del mal de les classificacions anuals. Formaran part, com diu Micó, de "les grans creacions que modifiquen el passat i transformen el futur". Com El Celler de Can Roca, per exemple.

Temes:

Restaurants