idees

El Manifest del MACBA i el Pati Manning

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43719869 barcelona 12 06 2018  icult   capella de la misericordia  en180612195055

zentauroepp43719869 barcelona 12 06 2018 icult capella de la misericordia en180612195055 / ALVARO MONGE

Com el lector sabrà, s’ha presentat un manifest en defensa de la capella de la Misericòrdia, situada davant del MACBA, en qualitat d’espai idoni on exposar la seva valuosa col·lecció permanent. La capella es troba cedida al museu amb el sobreentès que la cessió acabaria per ser permanent, però va sorgir l’ensopegada del mal estat del CAP del Raval i la tossuderia, defensada pels professionals de la salut, de traslladar-lo a la capella. L’argument és tan senzill com simplista i per tant parcial: no hi ha més espais disponibles al barri. No és cert. Hi ha més de mitja dotzena d’alternatives.

Amb un menyspreu total per la cultura, el Cat-salut va descartar olímpicament, entre d’altres, la proposta d’ampliar el CAP amb un edifici annex. Estaven segurs de guanyar la partida de la capella, i és probable que així sigui, però al preu d’ocasionar una ferida a la cultura, una més a sobre les que ja li han infligit les administracions. Però la capella no és l’única opció viable per al CAP. N’hi ha almenys una altra, i sembla immillorable.

És fals que no existeixin més espais per ampliar el CAP del Raval Nord que la Capella de la Misericòrdia

Notícies relacionades

Les dues premisses per a una solució no traumàtica són: el CAP necessita més espai al barri; el MACBA necessita la capella de la Misericòrdia. ¿I el Pati Manning? El Pati, adjacent al CCCB, allotja un equipament d’excel·lència, el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), que es podria resituar sense dificultats al barri per cedir l’espai al nou CAP. No és imprescindible que el CERC sigui allà però, esclar, amb la Diputació de Barcelona no s’hi juga. La Diputació és intocable, sagrada, invisible, transparent. No compta, com si no existís.

Molt més greu, infinitament més dramàtica que la insuficiència del CAP, és l’estretor de l’Hospital Clínic. Al costat del Clínic, que ocupa només dues illes, es distingeixen, poc aprofitades, les quatre illes de l’antiga Escola Industrial. Res millor per ampliar l’hospital, però com que també són de la Diputació, tothom ha d’aguantar-se.

Temes:

Macba