Culminació de les obres

La Sagrada Família contra Barcelona

Colau ha donat un tracte de favor a la Junta Constructora del temple al permetre que continuïn els treballs sense aclarir què passarà amb la façana del carrer de Mallorca

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44102881 barcelona  02 07 2018 colocacion de una cruz gigante en el p180702105655

zentauroepp44102881 barcelona 02 07 2018 colocacion de una cruz gigante en el p180702105655 / FERRAN SENDRA

Fa vuit anys, vaig advertir des d’aquí mateix del risc que, per culpa de la desídia de les administracions, el despropòsit arquitectònic de l’ampliació de la Sagrada Família continués fins al seu paroxisme. Amb l’excusa de prosseguir l’obra d’Antoni Gaudí, l’autoria del qual la Unesco només reconeix per a la façana del Naixement i la cripta, s’està ja molt a prop de culminar un edifici de dimensions ciclòpies i de gran impacte urbanístic, que obligarà a desallotjar finques, tancar negocis i afectarà la vida de 3.000 veïns. Quan el 2026 finalitzi la seva construcció, serà l’església cristiana més alta del món. La torre de Jesucrist, de 172,5 metres, s’imposarà per sobre de l’'skyline' d’una de les metròpolis més laiques d’Europa. No és que em molesti per la seva significació religiosa, però si ho veiéssim fer en qualsevol altre lloc d’Espanya no ho consideraríem un senyal de modernitat.

El més sorprenent és que Ada Colau, la retòrica de la qual és tan d’esquerra per a algunes coses, hagi donat un tracte de favor a la molt catòlica Junta Constructora del temple al permetre la continuació d’unes obres sense aclarir què passarà amb la façana del carrer de Mallorca. Es tracta de l’entrada principal a la basílica, situada a cinc metres d’altura, a la qual s’accediria a través d’una enorme escalinata i un passeig des del carrer Aragó, la qual cosa obligaria a destruir un parell d’illes de l’Eixample. El Col·legi d’Arquitectes reclama que s’arxivi el pla aprovat per l’ajuntament. Entitats veïnals i experts urbanistes critiquen en les seves al·legacions que no s’atengui a l’interès general i alerten de diversos perills pel seu gigantisme. Colau ha regularitzat els permisos d’un projecte que sempre va estar en la il·legalitat, però va comptar amb "protecció divina". L’alcaldessa deixa oberta la porta que les obres prossegueixin sense que se sàpiga qui pagarà les expropiacions i els reallotjaments. A canvi, la Sagrada Família aportarà a la ciutat 36 milions en deu anys. Pot semblar molt, però dels 50 milions anuals que recapta per les visites turístiques és la xocolata del lloro per continuar guanyant més diners.