Editorial

Via lliure al tramvia

Seria desitjable que el projecte d'unir el Trambaix i el Trambesòs no sigui utilitzat amb finalitats electoralistes en una campanya que es preveu d'alt voltatge

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46699870 barcelona  25 01 2018   foto de entidades por el acuerdo del190125151826

zentauroepp46699870 barcelona 25 01 2018 foto de entidades por el acuerdo del190125151826 / JOAN CORTADELLAS

El projected’unir el tramvia per la Diagonal ha superat el primer gran bloqueig polític. El suport final d’ERCs’ha afegit a l’acord que elPSCiBarcelona en Comúja van arribar a l’abril i, amb el suport de la CUP i els dos regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé, han fet possible l’aprovació al ple de l’ajuntament.

Segons l’acordat, la connexió es començarà pel tram comprès entre Glòries i Verdaguer, i es deixarà per a una segona fase la resta del recorregut fins a cobrir els 3,8 quilòmetres en línia rectaque uniran el Trambaix i el TrambesòsTrambaixTrambesòs, entre les Glòries i Francesc Macià. Ara, juntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità(ATM) i laGeneralitat, s’haurà d’impulsar definitivament el projecte i establir un calendari, així com concretar un conveni de col·laboració. La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona és que “la inversió pública no reverteixi en beneficis privats”.

Encara s’han de completar alguns passos perquè el tramvia sigui una realitat però, sens dubte, l’aprovació a l’ajuntament és un primer i imprescindible requisit per a unprojecte de vital importànciaper a la Gran Barcelona. Les necessitats i les solucions de la ciutat ja fa dècades que s’estenen més enllà del seu terme municipal i resulta imprescindible dissenyar respostes que tinguin en compte el conjunt de l’àrea metropolitana. El tramvia és la concreció d’aquesta realitat i la gran infraestructura que permetrà unir els dos extrems de la ciutat metropolitana,del Besòs al Llobregat, d’una manera fluida, pacificador del trànsit i net.

Aquest acord també és significatiu pels signants. Totes les forces d’esquerra, de les sensibilitats més variades, han sigut capaces d’unir-se per donar resposta a una necessitat que sí que generaconsensen la majoria de laciutadania. Resulta d’especial importància l’evolució del vot d’ERC i és de celebrar que hagi fet possible repetir una aliança que, històricament, ha generat els grans avenços de Barcelona. A quatre mesos de leseleccions municipalsi en un ambient altament polititzat i polaritzat, seria desitjable que el tramvia no es convertís en unaarma llancívolamés d’una contesa electoral que es preveu d’alt voltatge. Són molts els reptes a què s’enfronta la ciutat i Barcelona es mereix un debat serè i en profunditat.