Editorial

Fissures en el moviment de dones als EUA

La divisió obstaculitza uns objectius que han de ser compartits per totes les dones. Seria una llàstima que la cohesió inicial s'arribés a perdre

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46617232 womens190119210220

zentauroepp46617232 womens190119210220 / JOSHUA ROBERTS

El moviment de dones nord-americanes a favor de la igualtat i contra la violència de gènere ha arribat a cotes molt altes amb la presidència de Donald Trump, un dirigent que és la màxima representació del masclisme que impregna la societat. Per tercer any consecutiu milers de dones s’han manifestat aquest dissabte en aquell país (i en algunes ciutats d’Europa) en defensa dels seus drets i per marcar el que les organitzadores consideren els dos anys de resistència al magnat. L’elecció de Trump el 2017 va desencadenar la primera marxa multitudinària de dones. L’any passat, va ser el de l’explosió del #MeToo. No obstant, es va arribar a la manifestació d’aquest dissabte, que coincideix amb la meitat del mandat presidencial, amb el moviment dividit per unes acusacions d’antisemitisme.

Aquella ebullició registrada després de l’elecció de Trump ha donat fruits molt positius que s’han materialitzat aquest any en les eleccions de meitat de mandat en les quals van resultar elegides al Congrés 131 dones, un número rècord, majoritàriament pertanyents al Partit Demòcrata. Ara és el moment de convertir en polítiques aquell poder nascut al carrer i de seguir per aquell camí que tan bons resultats va donar, especialment quan falten dos anys per a les eleccions presidencials. Per això, la divisió no és la millor manera de perseguir i aconseguir uns objectius que han de ser compartits per totes les dones. Seria una llàstima que la cohesió inicial s’arribés a perdre.