Editorial

Dos PP a la convenció de Pablo Casado

La tornada a casa d'Aznar, el nou referent ideològic del partit, contrasta amb la moderació que van reivindicar Rajoy i Feijóo

2
Es llegeix en minuts

aznar-habla-de-casado / periodico

El president del PP, Pablo Casado, clausura aquest diumenge la primera convenció del partit sota el seu mandat. Els dos dies previs s’han vist els dos PP que continuen cohabitant a la formació. Divendres va dominar la reunió el PP moderat, amb les intervencions de Mariano Rajoy i Alberto Núñez Feijóo, mentre que ahirJosé María Aznar va ser l’estrella, el líder carismàtic que tornava a casa,demanant altre cop el vot pel PP, després dels seus coquetejos amb Albert Rivera i els seus elogis al dirigent de Vox, Santiago Abascal.

Amb el seu estil, com sense donar-hi importància, Rajoy va deixar un parell d’encàrrecs al seu partit durant la conversa que va mantenir a l’estrada amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor. Va demanar al PP que no “s’espanti per res”, amb referència a Vox, i va advertir que s’ha d’allunyar dels polítics “doctrinaris” que es deixen endur pel “sectarisme”, amb una al·lusió sense citar-lo al pacte a Andalusia, qüestionat pel president gallec Núñez Feijóo, que va reivindicar un partit allunyat del fonamentalisme i de la política cridanera i de trinxeres. L’altre encàrrec de Rajoy va serla defensa de la seva gestió del problema català,assumint l’aplicació del 155 d’una manera que ara qüestiona, per tova, el seu successor al partit.

Molt diferent va ser el to de la segona jornada, on Aznar es va desfer en elogis a Casado,“un líder com un castell”,i va fer una crida a la recuperació de la unitat del vot de la dreta per al PP, escoltant els que han abandonat el partit, referint-se a Vox i als votants que se’n van anar del PP a Ciutadans. Aznar és també dels que creu quel’article 155 es va aplicar amb feblesai va dedicar a Catalunya part del seu discurs amb una requisitòria contra els que van donar un “cop d’Estat”, encara “no desarticulat”, i practiquen el “desacatament”, la “desobediència” i la “deslleialtat”. L’andanada va arribar naturalment a Pedro Sánchez, l’intent de diàleg amb el Govern del qualva qualificar de “traïció” i “rendició de la democràcia”.

Aznar, veritable referent ideològic del nou PP, va preparar d’aquesta manera el discurs de clausura de Casado. La dreta “sense complexos”dirigeix ara el partit. Casado s’ha envoltat dels que més van criticar Rajoy, però les dues ales del PP continuen existint. Els moderats esperen amagats per ressorgir si l’aproximació als postulats de l’extrema dretade Vox no es tradueix en bons resultats a les eleccions del maig.