Editorial

Dues taules per a un diàleg necessari

L'avenç en les converses del Govern i la Generalitat mostra llum per buscar una solució a l'atzucac del problema català

2
Es llegeix en minuts
jcarbo46322826 aragones batet calvo artadi181220200210

jcarbo46322826 aragones batet calvo artadi181220200210 / JORDI COTRINA

Des que va arribar a la Moncloa, molt abans que estiguessin en joc els Pressupostos de l’Estat, Pedro Sánchez va expressar la seva voluntat d’emprendre un diàleg amb la Generalitat que acabés amb el bloqueig entre dos governs que no es parlaven i abordés el problema polític de Catalunya. En sis mesos hi ha hagut dues reunions entre els presidents del Govern i de la Generalitat, l’última la mantinguda a Pedralbes al desembre, que va aixecar una polseguera per la firma d’un comunicat conjunt en què l’oposició de dretes va voler veure concessions de llenguatge i de format de la reunió als independentistes. El següent contacte es va produir aquest dijous a Madrid, en una reunió de tres hores entre la vicepresidenta Carmen Calvo, el seu homòleg Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi, i el diàleg sembla que comença a donar fruits amb l’acord de crear dues taules crear dues taules, una d’institucional –en realitat, és l’espai de les comissions bilaterals– i una altra de partits.

La creació de la taula de partits és una iniciativa necessària, perquè la solució a l’atzucac en què ha derivat el procés sobiranista haurà de ser trobada, més fins i tot que pels governs, per les forces polítiques. La Moncloa entén que aquesta taula ha d’estar constituïda pels partits catalans –els mateixos que gairebé no es parlen al Parlament–, mentre que el Govern la presenta com l’acceptació de la condició de Carles PuigdemontCarles Puigdemont per avançar en l’aprovació delsPressupostos. Sigui com sigui, el cert és que alguna cosa es mou en l’estancat panorama polític perquè els partits independentistes no només permetin la tramitació dels comptes de l’Estat, sinó fins i tot que puguin donar el seu vot favorable.

Aquest moviment té més valor si es considera que no hi ha ara per ara cap gest relatiu als presos –Jordi Sànchez ha tornat a demanar que es desvinculi la seva situació del vot als Pressupostos– i que la reunió va estar envoltada de la tensió produïda en mitjans independentistes per les 16 detencions de dimecres, entre elles dos alcaldes, que van provocar la protesta del Govern. Les detencions van ser tractades en la trobada amb diferències entre les dues parts. Mentre els partits independentistes al·leguen que no hi havia ordre judicial, la vicepresidenta i el ministre de l’Interior afirmen que la Policia actuava a les ordres del fiscal i del jutge. És una bona notícia, no obstant, que ni aquest episodi impedís el bon resultat de la trobada.