La piràmide poblacional

La Xina tem la seva pitjor bomba, la demogràfica

La població activa va començar a reduir-se el 2015, fet que empeny a l'alça els salaris i fa menys competitiva la seva productivitat.

3
Es llegeix en minuts
china

china

Els esforços del Partit Comunista Xinès per transformar l’economia i situar el país al capdavant del món al segle XXI han topat amb un obstacle que creix com una bola de neu, la piràmide poblacional. Els xinesos envelleixen més ràpidament del que s’enriqueixen, i això provoca un enorme desequilibri que amenaça el benestar i l’estabilitat de la societat. Després de gairebé quatre dècades de dur control de natalitat, els xinesos ja no volen tenir més d’un fill i han girat l’esquena a la llibertat concedida el 2015 per tenir un segon fill.

Decreixement el 2029 

L’Acadèmia de Ciències Socials de la Xinaal seu Llibre verd de població i treball va afirmar el 3 de gener que la població començarà a decréixer el 2029, tres anys abans del previst, quan arribarà seu màxim amb 1.442 milions de persones. I va advertir que, si no es prenen mesures urgents per elevar l’actual taxa mitjana de fertilitat d’1,6 fills per dona, la disminució serà imparable des del 2027, cosa que farà caure la població 1.172 milions d’habitants el 2065, el nivell del 1990. Per mantenir la població es requereix una fertilitat de 2,1 fills per dona.

El brusc descens de la natalitat comporta el ràpid envelliment de la societat, com ha passat a molts països desenvolupats, inclosa Espanya. Aquests països, a diferència de la Xina, tenen establert des de fa dècades un sistema de Seguretat Social que atenua la pressió per la reducció de la població activa i l’enorme despesa per a les arques estatals que suposen la salut i les cures a llarg termini de la gent gran. La població activa xinesa va començar a reduir-se el 2015, fet que empeny a l’alça els salaris i fa menys competitiva la seva productivitat.  

La Acadèmia de Ciències Socials de la Xina sempre va ser molt crítica amb la ‘política del fill únic’,contrària als principis de cohesió familiar sobre els quals s’assenta una societat de tradició confuciana. Imposada pel Govern el 1979 amb l’objecte del creixement econòmic, ha sigut la més dolorosa i traumatitzant suportada, sobretot per a les xineses, que durant els primers anys de la norma van patir esterilitzacions i avortaments forçosos, a més de tota mena d’abusos personals i intimidacions dels responsables de planificació familiar, passant pel maltractament dels seus marits i sogres per no engendrar un home.

Els urbanites rebutgen tenir més descendència

El text acadèmic va aparèixer dies després d’un informe conjunt de l’investigador de la Universitat de Wisconsin (EUA) Yi Fuxian i l’economista de la Universitat de Pequín Su Jian, que afirmen que la població xinesa va arribar en el 2018 al seu punt d’inflexió i es va reduir en 1,27 milions de persones, una cosa inèdita des que Mao Tse-tung va fundar la República Popular, el 1949. “La població xinesa ha començat a caure, els problemes d’envelliment s’han accelerat i la vitalitat econòmica s’ha debilitat”, afirmen Yi i Su. “A causa de polítiques demogràfiques errònies, una gran nació que va representar gairebé un terç de la població mundial es degenera gradualment”, va declarar Yi Fuxian al diari 'South China Morning Post’.

Quan el 1979 es va imposar el fill únic, el 80% dels mil milions de xinesos eren camperols. Avui, la població urbana ronda el 60% dels 1.390 milions. Són precisament els urbanites els que rebutgen tenir més descendència. L’elevat cost de l’educació, la sanitat i la vivenda són les raons que esgrimeixen per no optar a un segon fill. El Partit Comunista Xinès estimava que el 2018 els naixements creixerien fins als 20 milions. No obstant, fins al novembre se situaven en 15 milions, amb un descens del 15% respecte a aquell període del 2017. A finals de gener, la Comissió Nacional d’Estadística emetrà les dades definitives.

Notícies relacionades

El fracàs del Partit Comunista Xinès en el seu intent de frenar la bomba de rellotgeria demogràfica ambl’obertura parcial del 2015 va ser implícitament reconegut l’agost passat perl’Assemblea Popular Nacional. Els diputats van eliminar de la revisió del Codi Civil que s’adoptarà el 2020 tot el que té a veure amb la planificació familiar, que revela que aviat s’anunciarà el final de qualsevol control de natalitat i els xinesos seran lliures de tenir els fills que considerin.

Al sistema de Seguretat Social contribueixen ara set treballadors (a Espanya 2,2) per cada ancià, però la xifra es reduirà a quatre el 2030, i això afectarà enormement l’economia. El Govern estudia prolongar l’edat de jubilació dels 55 anys als 60 per a les dones i dels 60 als 65 anys per als homes, malgrat la resistència que genera i al convenciment que la solució ha de ser incentivar la natalitat més que prolongar la vida laboral.

Temes:

Xina