Editorial

Putin, el rei de la desestabilització

Occident ha de mostrar fermesa davant de les maniobres del Kremlin i fer-ho sense comptar amb Trump, que també contribueix a minvar l'estabilitat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46474908 in this photo taken on monday  jan  7  2019  russian preside190112204132

zentauroepp46474908 in this photo taken on monday jan 7 2019 russian preside190112204132 / Alexei Druzhinin

Al’era tecnològica en què estem immersos la desestabilització és una arma fàcil d’utilitzar i molt barata. És la que Vladímir Putin ha estat utilitzantVladímir Putin per recuperar el paper de gran potència de Moscou perdut després del final de la guerra freda i la desaparició de la Unió Soviètica. La ingerència russa en processos electorals com les eleccions nord-americanes o el referèndum del brexit, la fabricació de trolls que polaritzen les opinions públiques a diversos països, o la manipulació informativa a través de mitjans d’abast global finançats pel Kremlin són avui l’avançada de Rússia en aquesta guerra que no té fronteres ni ideologia. A aquest arsenal s’hi pot afegir el recolzament públic de Putin a dirigents ultranacionalistes o directament antieuropeistes com són Marine Le PenMatteo Salvini i Viktor Orbán.

Un altre element de la política de desestabilització de Moscou són les guerres híbrides i congelades amb les que manté un glacis al voltant de les fronteres russes, ja sigui amb UcraïnaGeòrgia o Moldàvia. En aquest nou capítol de les relacions internacionals desregulades, Putin compta amb un aliat formidable en la persona de Donald Trump i les seves decisions imprevisibles i disruptives. La retirada dels Estats Units de Síria Síria és el millor regal que el president nord-americà podria fer a Putin. Occident ha de mostrar fermesa davant de la desestabilització que neix al Kremlin i ha de fer-ho sense comptar amb un Washington que forma part de la mateixa desestabilització.