Editorial

Colau al tauler electoral

L'alcaldessa s'enfronta a les municipals a una sort de tot o res en una contesa que es presenta difícil i incerta

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46482583 pleno190110184900

zentauroepp46482583 pleno190110184900 / ALBERT BERTRAN

Les estratègies electorals van prenent forma a quatre mesos de la cita amb les urnes. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’enfronta a una sort de tot o res. O aconsegueix imposar-se en les eleccions, tot i que sigui amb una victòria pírrica, i guanya temps per culminar els compromisos que la van portar a l’alcaldia, o el seu pas per l’ajuntament deixarà un llegat més abstracte que concret, més ideològic que palpable. La contesa es presenta difícil.

L’ERCd’Ernest Maragall  es perfila com la favorita en uns comicis en els quals l’opció independentista encara té importants incògnites per aclarir i, si no hi ha sorpreses d’última hora, es presentarà atomitzadaatomitzada. Aquesta fragmentació pot laminar les possibilitats d’ERC. Només que Barcelona en Comú aconseguís avançar-lo per un regidor, podria provar d’entaular algun acord de govern amb Maragall que li proporcionés l’estabilitat de què ha mancat en aquesta legislatura. Aquesta possibilitat obliga Colau a forçar, encara més, la seva ambigüitat al terreny nacionalista. La perspectiva d’un pacte amb ERC anima a reforçar gestos d’acostament amb l’independentisme.  

L’estratègia de Colau passa per exhibir un enfrontament directe amb Manuel Valls. Si l’arracona al quadrilàter com el candidat de les elits, ella podrà entrar en el combat ideològic, un terreny en el qual es mou amb un domini especial. Una estratègia similar a la que va seguir a la campanya contra Xavier Trias i que la va portar al govern municipal.

L’estratègia a seguir amb el PSC ja és més confusa. Tot i que són dues formacions que, ideològicament, semblarien cridades a l’entesa, encara no hi ha bàlsam que cicatritzi les ferides de l’actual mandat. Jaume Collboni descarta tornar a pactar amb Barcelona en Comú, després que Colau trenqués l’anterior acord de govern pel recolzament del PSOE a l’article 155recolzament del PSOE a l’article 155. Segons els termes d’aquell acord municipal, la qüestió no hauria d’haver sigut motiu de ruptura, per la qual cosa difícilment els socialistes tornaran a creure en la lleialtat de l’alcaldessa i en la seva capacitat de resistir els envits dels independentistes. El PSC de Collboni està en alça a les enquestes i el PSOE de Pedro Sánchez l’encoratja. A favor seu juga la coherència que ha dictat la seva trajectòria. En contra seu, la dificultat de trobar aliats en la resta de partits.