L'alfombra vermella

El camí dels premis

Es dedica més temps a l'estilisme de l'actor o al curt o llarg d'escots i pantalons que al mèrit o no del seu treball en pantalla

1
Es llegeix en minuts
ialvarez46453548 beverly hills  ca   january 06  lady gaga attends the 76th a190107185217

ialvarez46453548 beverly hills ca january 06 lady gaga attends the 76th a190107185217 / Frazer Harrison

Plouen premis. Estem en temporada. Fa uns dies el ruixat dels Globus d’Or. I ben aviat el xàfec dels Feroz, la borrasca dels Gaudí, la tempesta dels Goya  i el diluvi universal dels Oscar. Amb algun plugim pel mig. És el gran moment del cine. L’hora de la recollida. I, com sempre, l’hora del descontentament, de les previsions arriscades i del palmarès xiulat i aplaudit segons giri el vent (llegeixi’s, taquilla). Aquesta és la misèria i la grandesa dels premis: que rares vegades aconsegueixen unanimitat; per això, quan ho fan, van de la terra al cel, de l’ennuvolat al clar, amb prou feines el que dura el discurs d’agraïment. Parlarem molt de pel·lícules en les pròximes setmanes. I sortirem, pràcticament, a gala per quinzena. 

Notícies relacionades

I aquesta és una altra. Les gales. L’alfombra vermella. El 'photocall'. Preguntes: ¿neixen les gales de l’alfombra vermella o neix l’alfombra vermella de les gales?, ¿quina de les dues és mer apèndix de l’altra?, ¿quina depèn de quina? Avui no tinc clara la resposta. Sobretot després de comprovar com, últimament, en tots els mitjans (premsa gràfica i escrita, televisió, ràdio, etc.) es dedica més temps i espai a l’estilisme de l’actor, al curt o llarg d’escots i pantalons, a l’encert en l’elecció de color, trena o serrell, que a l’opinió i el judici fundat sobre el mèrit o no del seu treball en pantalla. 

I permetin-me una advertència: alerta amb les paraules. També a aquesta zona dels premis ha arribat la postveritat i l’ànim enganyós. En compte: candidatura no és nominació, com nominació no és premi. Llançar una pel·lícula amb la frase “27 candidatures als Goya” (és només un exemple) no vol dir res. Ser candidat a premi no requereix cap mèrit, n’hi ha prou amb complir els requisits del reglament. La nominació sí suposa, en canvi, passar un filtre, ser elegit, tenir ja un peu a l’alfombra (vermella o verda) del camí dels premis. ¿I un premi? ¡Ah! Un premi és un premi és un premi, com una rosa és una rosa és una rosa.

Temes:

Globus d'or