Editorial

Anàlisi estratègica des de Waterloo i Ginebra

ERC i PDECat continuen demanant gestos a Sánchez a canvi de no deixar-lo caure, però cap vol obrir la porta de la Moncloa a la dreta

1
Es llegeix en minuts
fcasals46501358 pla conjunt del president quim torra i l expresident carles 190111142325

fcasals46501358 pla conjunt del president quim torra i l expresident carles 190111142325 / Blanca Blay

De moment, res substancial ha canviat en la posició dels independentistes sobre els Pressupostos de l’Estat després de les reunions mantingudes ahir a Waterloo i a Ginebra. A la ciutat belga, no obstant, va quedar clar de nou qui mana en la Generalitat, perquè Carles Puigdemont va esmenar la plana al seu successor, Quim Torra, qui fa uns dies va amenaçar amb una crisi del Govern si el PDECat o ERC no s’oposaven als Pressupostos. Puigdemont va remetre la decisió als grups parlamentaris, tot i que va dir que li constava que la decisió era oposar-se als comptes. Puigdemont va insistir en el "problema polític" que s’ha de resoldre amb política, mentre a Ginebra, on es va reunir la direcció d’ERC amb la secretària general, Marta Rovira, el vicepresident, Pere Aragonès, incidia en el mateix: Sánchez ha de fer gestos sobre els presos i obrir un diàleg polític. Tots dos van minimitzar l’augment de les inversions a Catalunya o perquè després no es compleixen o perquè no són suficients els diners per decidir el vot.

En la posició d’ERC, no obstant, es pot apreciar algun matís. Aragonès va assenyalar que ERC no vol obrir la porta de la Moncloa a la dreta, però va afegir que la decisió no depèn d’ells, sinó de Sánchez. La realitat és que depèn de les dues parts, perquè si no hi ha Pressupostos i cau el Govern socialista, l’alternativa és la triple dreta que governarà a Andalusia. I llavors les solucions polítiques estaran encegades.