La clau

Ens prenen per tontos

Després del vergonyant pacte andalús cauen les caretes: les dretes blanquegen l'extrema dreta, tot i que farisaicament fingeixin no fer-ho

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058

zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058 / Jose Manuel Vidal

Pacte de les dretes a Andalusia: el PP, Ciutadans i Vox ("l’altre partit", segons Inés Arrimadas) acorden per separat un programa d’investidura i, al no fotografiar-se junts, fingeixen que no és un pacte a tres bandes. El pla de Govern té substància pel que diu (mà dura amb la immigració, setge a les dones que vulguin avortar, suport a l’escoles que segreguen per sexe...) i pel que prediu: per primera vegada en 40 anys, l’extrema dreta condicionarà les polítiques d’una institució democràtica.

Famolenc de poder, el PP de Pablo Casado pretén fer-nos oblidar que abans-d’ahir vindicava com a quinta essència de la democràcia que governés per llei la llista més votada, abominant els "pactes de perdedors"... que rubricaven les esquerres. Després del pacte andalús cauen les caretes: el presidenciable del PP, segon a les urnes, serà investit amb el vot de les forces tercera i última.

El vernís liberal de Cs

Albert Rivera el tripartit dretà li fa saltar el vernís liberal amb què havia intentat enllustrar l’oferta de Ciutadans. Ja l’hi ha advertit el seu referent francès, el president Emmanuel Macron, a través d’una font de l’Elisi: "Treballar amb un partit d’extrema dreta no és una cosa anodina". L’aliança electoral amb En Marxa per la qual tant sospirava Rivera amb vista a les europees, està en l’aire. I Manuel Valls, en un compromís: “¿Acatarà l’aliança taronja amb els ultres, que sempre ha rebutjat, o trencarà amb Ciutadans per optar en solitari a l’alcaldia de Barcelona?

Notícies relacionades

També és cridanera la temperància amb què part de l’esquerra institucional acull aquesta 'operació blanqueig' de Vox. Encara semblarà que els postulats anticonstitucionals només són punibles si qüestionen la unitat pàtria, no la descentralización autonòmica o els drets de dones, homosexuals i immigrants. ¿On són els barons socialistes que clamen per il·legalitzar l’independentisme i un altre 155?

Tant fariseisme sol pot tenir dues causes: o certs polítics prenen per tontos els seus votants, o és a ells a qui els hi fallen els llums. M’inclino per la primera.