Editorial

La dreta guanya terreny a l'esquerra

L''efecte Vox' no impedeix que el PSOE sigui encara el partit amb més intenció de vot, segons el baròmetre del CIS

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46233477 sanchez casado190104125002

zentauroepp46233477 sanchez casado190104125002 / JOSE LUIS ROCA

L’últim baròmetre del CIS, el primer que es realitza després de les eleccions andaluses, confirma el gir a la dreta i la irrupció dels ultres de Vox, tot i que les forces d’esquerra encara superen les de dreta. Els resultats s’han d’analitzar amb prevenció, atesos els canvis de criteri continus de l’institut demoscòpic des que el dirigeix el sociòleg José Félix Tezanos, membre de l’executiva del PSOE fins al seu nomenament. Quan va arribar Tezanos, el CIS va eliminar la cuina (ponderació de la intenció directa de vot segons diverses variables) per donar només la intenció directa, però abans de les eleccions andaluses va tornar al mètode tradicional després de les crítiques rebudes i ara s’ha produït un nou canvi, amb què les dades, que a més no coincideixen amb els de les enquestadores privades, són difícilment comparables.

En intenció directa, el PSOE avantatja el PP en gairebé dos punts, però tant el PP com Ciutadans guanyen més de dos punts i Vox també puja. El bloc d’esquerres, que treia 6 punts al de dretes al novembre, amb prou feines en conserva dos al desembre.  Si s’inclou la cuina, el PSOE baixa del 31,2% al 28,9%, però l’avantatge sobre el PP és de gairebé 10 punts, Podem perd 3 punts, el PP i Cs es mantenen i Vox arriba al 3,7%.  Entre els partits independentistes, ERC figura destacat al capdavant, quintuplicant la intenció de vot del PDECat. No és forassenyat pensar que les dades de la ultradreta estan infravalorades, ja que, a Andalusia, el CIS atorga a Vox un 3,5% dels vots directes i en les eleccions va rebre el 6,5%. En aquestes autonòmiques, el CIS tampoc va anticipar el daltabaix del PSOE (li donava 47 escons i en va treure 33) ni els 12 diputats de Vox.

El baròmetre es publica en plenes negociacions per formar govern a Andalusia amb l’exigència de Vox als dos partits de dretes, el PP i Cs, que modifiquin el seu pacte i eliminin les mesures contra la violència masclista. Cs s’hi nega, però el PP està disposat a negociar al Parlament andalús ajuts per al que anomenen “violència intrafamiliar” o “violència domèstica” i que inclou nens, ancians i homes víctimes de la violència de les dones. El PP accepta així d’una manera vergonyosa el discurs i el llenguatge de Vox perquè els ultres, que demanaran encara més concessions, votin el candidat popular a la presidència de la Junta d’Andalusia. Un greu error del PP.