Editorial

Nova fase de la presidència de Trump

Fins i tot gaudint de majoria en el nou Congrés dels EUA, els demòcrates no ho tindran fàcil

1
Es llegeix en minuts
ELX10  WASHINGTON  ESTADOS UNIDOS   03 01 2019 -La representante democrata de Minnesota  Ilhan Omar  2-d   usa el Coran de su difunto abuelo mientras posa con la nueva presidenta democrata de la Camara de Representantes  Nancy Pelosi  2-i   durante el primer dia del 116  Congreso en el Capitolio de los Estados Unidos hoy en Washington  DC  EE UU    La nueva legislatura del Congreso se estreno hoy con el control democrata de la Camara de Representantes y una mayoria republicana en el Senado  en medio de un cierre de la Administracion que afecta a una cuarta parte del Gobierno del presidente Donald Trump  EFE  Erik S  Lesser

ELX10 WASHINGTON ESTADOS UNIDOS 03 01 2019 -La representante democrata de Minnesota Ilhan Omar 2-d usa el Coran de su difunto abuelo mientras posa con la nueva presidenta democrata de la Camara de Representantes Nancy Pelosi 2-i durante el primer dia del 116 Congreso en el Capitolio de los Estados Unidos hoy en Washington DC EE UU La nueva legislatura del Congreso se estreno hoy con el control democrata de la Camara de Representantes y una mayoria republicana en el Senado en medio de un cierre de la Administracion que afecta a una cuarta parte del Gobierno del presidente Donald Trump EFE Erik S Lesser / ERIK S LESSER (EFE)

Donald Trump ha pogut governar els dos primers anys del seu mandat sense haver d’enfrontar-se a un Congrés amb majories ostentades per l’oposició demòcrata. També havia comptat amb uns congressistes republicans que han acatat les atrabiliàries decisions del president, fins i tot les que atemptaven contra els principis del partit conservador. Però aquesta bassa d’oli congressista s’ha acabat. Amb l’obertura del nou Legislatiu on el Partit Demòcrata gaudeix de majoria a la Cambra de Representants, torna el sistema de controls i equilibris que la Constitució nord-americana preveu per evitar el domini absolut d’un dels poders de l’Estat.

I no només això. La composició del nou Congrés trenca les habituals barreres partidistes. És un Congrés més jove, amb més dones i amb electes d’orígens ètnics molt variats. La gran majoria dels nous congressistes són demòcrates, la qual cosa revela la profunda renovació d’un partit amb uns líders veterans que viuen en el sentiment de derrota que va portar la inesperada victòria de Trump. Fins i tot gaudint de majoria no ho tindran fàcil. Han pres possessió amb l’administració parcialment tancada per la negativa del president de donar el seu braç a torçar en la qüestió de la immigració i amb el dossier de la trama russa obert. De com afrontin aquesta qüestió dependrà la recuperació demòcrata de la Casa Blanca d’aquí a dos anys.