Editorial

El Brasil entra en una època plena de riscos

El pitjor efecte de l'arribada de Bolsonaro al poder pot ser la tornada de règims autoritaris a l'Amèrica Llatina

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45615023 file photo  jair bolsonaro  far right lawmaker and president181025210352

zentauroepp45615023 file photo jair bolsonaro far right lawmaker and president181025210352 / Ricardo Moraes

Amb la presa de possessió de Jair Bolsonaro com a president, el Brasil entra aquest dimarts en una fase de la seva història plena de riscos per al mateix país, però també per a la democràcia a l’Amèrica Llatina. Els brasilers van votar per un dirigent ultradretà que acumula tot el catàleg de tics populistes i autoritaris. També van entregar la clau del Congrés al PSL, la formació d’aquest exmilitar, que va quedar en segon lloc després de l’injuriat PT de Lula i Rousseff, i va escombrar la socialdemocràcia. Bolsonaro va guanyar amb una campanya plena d’eslògans vistosos i llocs comuns, però sense cap indici d’un programa de govern concret. Ara arriba l’hora de la veritat i d’entrada es resumeix en dues qüestions, la reforma del sistema de pensions i la governabilitat.

El tema de les pensions és urgent. De com ho enfronti el nou president dependrà el futur del seu mandat. El Brasil té un dels sistemes de jubilació més generosos, tant pel que es refereix a l’edat de la retirada com a la retribució, el que l’ha convertit en insostenible contribuint en gran manera al dèficit pressupostari. El Govern i el Congrés sortints van aparcar la qüestió passant la patata calenta al que ara inicia el seu recorregut.

L’altre gran repte que tindrà Bolsonaro és el de la governabilitat. Va guanyar les eleccions amb una neta majoria del 55,13% dels vots. No obstant, el Parlament tindrà una gran fragmentació amb la presència de 30 partits. Legislar amb la presència de tantes forces polítiques pot resultar un autèntic guirigall amb el risc afegit que el president, home autoritari, decideixi actuar pel seu compte. Aquest és un risc possible. L’interrogant està en saber si els brasilers estaran disposats a seguir-lo en el camí de l’aventurisme polític i de la minva de les llibertats. La mà dura que, sens dubte, imposarà (el més concret del seu programa) en qüestions de seguretat ciutadana i de moralitat marcaran la pauta.

En cap moment, Bolsonaro ha manifestat un interès per la política exterior del seu país, el més gran de l’Amèrica Llatina. No obstant, la seva influència pot ser enorme en un subcontinent amenaçat per nombroses crisis de signe diferent, des de la de Veneçuela a la de l’Argentina. La temptació de tornar a maneres poc o gens democràtiques en aquella part del món on tant va costar desfer-se de règims autoritaris pot ser la pitjor conseqüència de l’arribada de Bolsonaro al poder.