IDEES

Cardona, singular i exemplar

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp25566345 foto visita cardona   pagina 65  centro derecha  tr3sc181217134425

zentauroepp25566345 foto visita cardona pagina 65 centro derecha tr3sc181217134425

Cardona és un de llocs més interessants d’aquest país. Compta amb diverses singularitats, totes derivades de la muntanya de sal i la situació geogràfica. La primera singularitat és la carta de població, atapeïda de privilegis i amb escasses obligacions, atorgada poc abans de l’any 1.000 per Borrell II, net de Guifré el Pilós, el fundador de la dinastia comtal de Barcelona.

En aquells temps i durant diversos segles, sal i riquesa eren sinònims. La bellíssima muntanya de Cardona era una mina d’or blanc a l’aire lliure. No s’havia d’excavar. Cada dijous, els primers repobladors en podien recollir tanta com volguessin. Al costat, un turó escarpat era idoni per construir un castell a fi de consolidar la frontera, que se situava a la línia Cardener-Llobregat. Així va començar la història de la família més rica i poderosa després de la casa de Barcelona, els Cardona, primer vescomtes, després comtes i més tard ducs, els dominis i castells dels quals, més de 30, que es diu aviat, es van estendre per tot el principat gràcies a una bona administració de l’or blanc.

Notícies relacionades

Les altres dues singularitats són les esglésies, la romànica adjacent al castell, d’una magnificència molt rara en la seva època, i la parroquial, de presència similar, costejada pels rics mercaders de Cardona, que és d’estil gòtic primerenc. La verge que presideix la segona, amb tota probabilitat un trofeu de guerra arrabassat per un almirall de la família que va saquejar Marsella, és d’una expressivitat, d’una blancor i una sinuositat capaces de fer embogir els més descreguts.

L’última de les singularitats de Cardona són els guies que acompanyen els visitants de la muntanya de sal, el centre històric i el castell. Lluny de recitar salmòdies de lloro memorístic, llueixen uns coneixements d’autèntics professors i expliquen la història amb una pedagogia i una passió que només pot provenir de l’orgull de pertinença. Singular, exemplar, de Cardona.