Editorial

El PP estén el blanqueig de Vox

Els populars emulen al Congrés el partit de Santiago Abascal en la seva defensa dels toros i la caça

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46181710 graf3637  murcia  08 12 2018  el presidente nacional del pp 181215185826

zentauroepp46181710 graf3637 murcia 08 12 2018 el presidente nacional del pp 181215185826 / CRISTOBAL OSETE

El 8 de desembre, en la presentació dels candidats per a les eleccions autonòmiques i municipals per Múrcia, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va pronunciar una frase que va causar estupor: "A Múrcia celebrem el Nadal, posem el pessebre, l’arbre, celebrem les nostres tradicions i la nostra Setmana Santa i ens en sentim orgullosos. I a qui no li agradi que s’aguanti, perquè nosaltres som espanyols." Després va defensar la caça i va afegir: "I qui vulgui anar als toros, que hi vagi, i a qui no l’hi agradi, que no hi vagi. Però aquí no es prohibeix res. Ja està bé".

Més enllà de la hilaritat causada, aquestes afirmacions –rèplica a la ministra de la Transició Ecològica, Teresa Ribera, gens partidària dels toros ni de la caça– no tindrien cap importància si no fos perquè el PP ha presentat al Congrés dues preguntesel PP  al ministre de Cultura, José Guirao, per saber el que opina el Govern dels toros, la caça i els ornaments nadalencs en l’espai públic i també perquè aquests temes formen part del discurs del partit ultradretà Vox. A més, aquest dilluns, el president del PP, Pablo Casado, va tornar a aquest assumpte, va defensar els toros, la caça i la pesca, i va aprofitar per acusar el Govern de “sectari i dogmàtic”.

El PP, que necessita almenys dos vots de Vox per formar Govern a Andalusia juntament amb Ciutadans, no portava en el seu programa electoral la defensa dels toros i de la caça, que sí que figurava en les propostes de Vox. Per tant, el PP no només emula i blanqueja Vox en qüestions tan greus i transcendentals com la possible il·legalització dels partits independentistes, sinó que també ho fa en temes menors com els citats.

Davant d’aquesta ofensiva per presentar la formació dirigida per Santiago Abascal com un partit respectable, és legítim preguntar-se per la necessitat que Vox entri al Congrés dels Diputats si el PP ja exerceix el seu paper. El mentor de Casado, José María Aznar, és el principal inspirador d’aquesta operació de blanqueig. Per exemple, quan qualifica Abascal de bon noi –al cap i a la fi, no fa tant que militava en el PP– o assegura que Vox és un partit constitucionalista que no està contra el sistema, tot i que sí que vol reformar-lo. El partit que no és constitucionalista, segons Aznar –que no va votar la Carta Magna i que va escriure en contra seu– és el PSOE, el que ha governat més anys des que es va aprovar la Constitució. Una altra afirmació que causa estupor.