1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45823499 lester bangs181111190727

zentauroepp45823499 lester bangs181111190727

Julián Viñuales ho ha tornat a fer. Algunes persones neixen amb una missió en la vida, i la seva és donar-nos a llegir bons llibres de música. No és un gènere fàcil: entre l’hagiografia del fan total, els reportatges sensacionalistes i els que escriuen per ajustar comptes, costa trobar exercicis literaris que t’acosstin a la música i no et portin a pensar: “¿Saps què? Prefereixo escoltar el disc”. Fa anys, doncs, que Viñuales patrulla els catàlegs de la no-ficció per trobar textos imprescindibles. Ja ho feia fa dues dècades des de l’editorial Global Rhythm, quan va publicar llibres com la biografia Bill Evans, a càrrec de Peter Petting; 'To be or not to bop', les memòries de Dizzy Gillespie; les cartes escollides de Glenn Gould, i les lletres de Bob Dylan, entre d’altres.

Notícies relacionades

Aquell projecte se’n va anar en orris potser per un excés d’idealisme, però poc després el bon gust de Viñuales va reflotar al catàleg de Malpaso, on van sortir títols com les memòries de Pete Townsend, Johnny Marr i Morrissey, i ‘Ilustres raperos’, de David Foster Wallace i Mark Costello. La biblioteca musical prenia dimensions gegantines. Després, l’etapa de Malpaso es va tancar abruptament, i ara Julián Viñuales ho ha tornat a fer. El seu últim intent –ell parla de “reencarnació”– es diu Llibres del Kultrum i és una editorial unipersonal, que es dedicarà a “l’arqueologia llibresca i alguna novetat” entorn de la música, és clar.

El bon criteri està assegurat. S’anuncien llibres sobre Nina Simone, George Harrison i Donald Fagen, i el primer títol ja ho dona tot: 'Reacciones psicóticas y mierda de carburador', del crític Lester Bangs. Com a crític gonzo, Bangs va treballar durant poc més d’una dècada, als anys 70, i va morir als 33 anys, però va deixar fixat un estil personal ‘destroyer’, àcid, egocèntric i incòmode, que d’alguna manera reproduïa el caràcter de l’escena rock del moment, i que des d’aleshores ha perfilat l’estil de desenes de crítics. La recopilació, exhaustiva i molt ben editada, és un festival d’energia bruta, vitalitat, punyeteria i ambient etílic. És tan realista que, quan arribes al final del llibre, tens ressaca.

Temes:

Llibres Música