Editorial

Desemparament judicial de la dona

La confirmació de la sentència de 'La manada', que torna a banalitzar l'agressió sexual, fa més urgent el fet que s'actualitzi el concepte de violació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46150111 barcelona 05 12 2018  sociedad   manifestaci n en contra de 181205205351

zentauroepp46150111 barcelona 05 12 2018 sociedad manifestaci n en contra de 181205205351 / ALVARO MONGE

Confirmada la condemna de nou anys de presó als cinc membres de ‘La manada’ per un delicte continuat d’abús sexual amb prevalença. Res d’agressió sexual, tampoc, violacióLa indignació i la decepció és important, la sensació de desemparament per a les dones, també. Més encara quan el relat de la mateixa sentència confirma la "passivitat dolençosa de la víctima", "l’abusiu comportament dels acusats", no dedueix "cap assentiment o participació actius de la noia en els inics i vexatoris actes que es mostren en les imatges" i considera "poc raonable concloure la falta de consciència dels cinc en l’abús i humiliació que infligeixen a la víctima". Mentre qualsevol dona entendria que aquesta és la descripció d’una violacióel Tribunal Superior de Justícia de Navarra només ho considera abús.

Aquesta sentència, altre cop, banalitza perillosament les agressions sexuals, descoratja les denúncies, mina la llibertat de la dona i, especialment, augmenta encara més la desconfiança en els tribunals. Només una justícia encegada per la mirada patriarcal pot exigir a la víctima que posi en risc la seva vida com a única manera de provar que no hi va haver voluntat en l’agressió. Sembla més necessari que mai, més urgent que mai, que s’actualitzi el concepte de violació i que aquell "si no és ‘sí’, és ‘no’" de la vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, es blindi per llei. El portal geoviolenciasexual.com ha registrat 51 agressions sexuals múltiples fins al 3 de desembre del 2018. Són 37 més que el 2017, 36 més que el 2016. Les dades són rellevants, però molt més el que es calla. La Fiscalia de la Violència sobre la Dona calcula que entre el 70% i el 80% dels casos no es denuncien.

Així i tot, s’ha de valorar un petit pas endavant en aquesta sentència, ni molt menys suficient, però important. Aquesta vegada, no només s’ha de destacar l’absència de qualsevol vot particular a favor de l’absolució, cosa que va passar incomprensiblement en la condemna de la Secció Segona de l’Audiència de Navarra de l’abril passat, sinó que el vot particular de dos dels cinc magistrats sí que estima un delicte continuat d’agressió sexual, les penes del qual s’elevarien a 14 anys, tres mesos i un dia. Ara, queda el Tribunal Suprem. I l’esperança –la necessitat– que prevalgui la perspectiva de gènere en la seva determinació.