IDEES

Carta a la ressaca

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp10923230 pamplona  navarra  07 07 2009 sanfermin de la fiesta a la ca181205133422

zentauroepp10923230 pamplona navarra 07 07 2009 sanfermin de la fiesta a la ca181205133422 / FERRAN NADEU

Estimada ressaca,

Només puc imaginar una cosa pitjor que un món en què existeixes: un en què no existissis. 

Ets un pes en la politja del nostre seny, ressò de culpa judeocristiana, cura d’humilitat per als mariscals de l’eufòria, reducte d’autocrítica en un món narcisista: existeixes per recordar-nos que si som vius és perquè morirem, de la mateixa manera que si despertem sense tu al costat després d’una mona, segurament és perquè encara anem borratxos. I quan arribis, com arriba sempre dilluns, i els malvats estornells, i la declaració trimestral de l’IVA, ens agafaràs ja desperts, sobris. I serà pitjor.

Et conec tan bé que et dedicaria un llibre, si no fos perquè d’altres ja ho han fet: 'La nàusea', de Sartre, i 'La metamorfosi', de Kafka, són les teves biografies no autoritzades. I quan et vaig veure descrita a 'Jim i la sort', vaig acceptar que altres ulls t’havien sabut mirar millor que els meus: “Alguna bestiola nocturna havia utilitzat la seva boca com a latrina i després com a mausoleu. També durant la nit s’ho havia apanyat per participar en una carrera i ser després colpejat per la policia secreta. Se sentia malament”. 

Un escriptor canadenc edita un nou assaig sobre les conseqüències de cada borratxera

El seu autor, Kingsley Amis, va dir un dia que hi havia dos tipus de ressaques: la física i la metafísica. La segona, segons ell, es pot curar llegint novel·les bèl·liques de Chesterton i escoltantTxaikovski. Qui ho ha provat, sap que anava borratxo quan ho va dir.

Notícies relacionades

I, malgrat això, la gent continua dedicant-te assajos. L’escriptor canadenc Shaughnessy Bishop-Stall acaba d’editar 'Hungover. The morning after and one man’s quest for the cure'. Amb l’obstinació d’un explorador victorià, ha begut tequila a l’ombra de cactus mexicans, ha tancat ‘pubs’ anglesos i ha clausurat festivals de cervesa a Alemanya (també ha vomitat en barrets de mariachi i orinat en fonts públiques). 

Diu que ha descobert la solució per a la ressaca. Jo només sé que quan consideri que l’he trobat, serà perquè al cap d’unes hores em visitaràs per dir-me: “Estic aquí, tranquil, et vols morir per després entendre que és fenomenal ser viu, et sents malament perquè tot anirà bé. Et vol lluny, M.

Temes:

Llibres