idees

El malson ja és aquí

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46116578 trailer robots asesinos hbo181202190505

zentauroepp46116578 trailer robots asesinos hbo181202190505

El més comú dels malsons futuribles –quan no són els titulars climatològics que realment estan per venir i als quals no estem fent cas– és que arriba un ésser estrany a matar-te. A tu. Sí, a tu. El per què és insignificant, al cap i a la fi suposa simplement el menys laboriós dels girs de guió –per descomptat que em mataran a mi, jo soc el centre de tot–, però el qui acostuma a variar entre dos coses estranyes.

L’alien, que en anglès vol dir estranger, estrany i extraterrestre, és una de les opcions més recurrents. Un ser generalment tentacular o artròpode, amb antenes i viscositat corporal, que devorarà les teves entranyes i aconseguirà el control dels nostres béns més preuats –aigua, vent, qui sap–.

Res més aterridor que una màquina que una vegada alliberada de les lleis de la robòtica es disposa a matar-te

La segona estranyesa possible és el robot assassí. Res més aterridor que una màquina que una vegada alliberada del jou de les lleis de la robòtica es disposa a perseguir-te fins a matar-te. Pot ser Terminator, HAL a ‘2001’, els Jaegers de ‘Pacific Rim’, l’important és que la tecnologia es rebel·la, el sistema operatiu pren consciència del seu propi ser i davant de la injustícia, surt contra tot.

Aquest malson recurrent és la base del documental ‘The truth about killer robots’, que s’estrena a HBO per donar-nos les atroces i realistes possibilitats que això passi: davant d’un món cada vegada més mecanitzat, els robots maten. Potser no és sota la imatge d’Arnold Schwarzenegger, però els braços robotitzats, l’automatització de la fàbrica, el dron vigilant, en definitiva, totes aquestes màquines, d’alguna manera o una altra estan dissenyades per acabar amb la vida.

Notícies relacionades

De tots els robots que maten, potser el més aterridor és aquell que no s’intueix i no es veu: la logística automatitzada, el robot total, inaprehensible. El que pot deixar-te atrapat a la sauna d’un gimnàs a les quatre del matí, que va pujant la seva temperatura, potser per error, potser no. Sí, aquest és un malson personal i no sé si transferible. Disculpin-me, s’ha tractat només d’un error. Un error humà.