Ricky Jay, savi de la màgia

Mort d'un prestidigitador

Un bon mag s'emporta els seus trucs a la tomba, i aquest misteri irresoluble és el que ens queda per recordar-lo. En el fons és una qüestió de fe

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp19633873 barcelona   28 6 2012   dominical   el mago jorge blass real181128190427

zentauroepp19633873 barcelona 28 6 2012 dominical el mago jorge blass real181128190427

Mor Bernardo Bertolucci i al moment trobem una manera de recordar-lo. Les seves pel·lícules traspassen els anys i ens vénen a la memòria. Són imatges com el París nevat d’'El conformista', o aquella banyera a 'L’últim tango a París'. Jo recordo també la impressió que em va fer 'L’últim emperador' al cinema Urgell, el 1988, la bellesa que se’ns imposava des d’aquesta pantalla enorme.

Mor Bertolucci, doncs, i les seves imatges responen per ell, però ¿què passa quan mor un mag, un prestidigitador? ¿Què podem recordar quan el que el representava millor és allò que no es veu? L’art és la desaparició, el truc, la rapidesa d’una carta que canvia de color... M’ho preguntava aquests dies, en conèixer la mort de Ricky Jay, un dels millors mags de la història. Tenia 70 anys, o 72 --no se sap bé, un altre truc-- i era venerat pels seus companys de professió. Pot ser que el nom no us sigui familiar, però tal vegada el coneixeu com a actor a les pel·lícules de David Mamet: aquell secundari discret, de rostre picat, que transmetia confiança i misteri, com correspon a un bon mag.

Notícies relacionades

Ricky Jay era un savi de la màgia. Col·leccionista, historiador de l’art de l’engany, autor de llibres sobre excèntrics, tramposos i burladors. Però sobretot destacava com un prestidigitador que dominava com ningú els jocs amb cartes. Busqueu els seus trucs a Youtube i n’admirareu els prodigis durant hores.

Es diu, a més, que Ricky Jay havia fet el millor truc de la història de la màgia. Una vegada sopava en un restaurant amb una periodista i li explicava l’actuació d’un mag que, anys enrere, havia fet aparèixer del no-res un bloc de gel. La periodista es mostrava escèptica --¿com s’amaguen el fred i la humitat?-- i llavors Ricky Jay va fer un moviment amb el tovalló i, alehop, allà davant hi havia un bloc de gel que ocupava mitja taula. ¿Com s’ho havia fet? Era impossible, es deia la periodista entre llàgrimes, emocionada. Un bon mag s’emporta els trucs a la tomba, i aquest misteri irresoluble és el que ens queda per recordar-lo. En el fons és una qüestió de fe.

Temes:

Màgia