Petit observatori

Un llibre que pensa per nosaltres

A 'Factfulness', Hans Rosling anima a veure el món de debó i ser positiu: menys angoixa i més esperança

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37209199 a file photo from september 07  2015  shows swedish statisti181127143254

zentauroepp37209199 a file photo from september 07 2015 shows swedish statisti181127143254 / TT NEWS AGENCY

Ha aparegut un llibre realment important. No és una obra literària. És un llibre sobre el món i la realitat. Podria suposar-se que és una especulació dedicada als savis -l'autor ho és, en el sentit més profund d'aquesta paraula,- però Hans Rosling és un explorador de la realitat.

Ha escrit per a tots aquells que s'interessen per la vida i les seves formes d'evolució. En certa manera, és una gran reflexió adreçada als humans.

Rosling, el metge, estadístic i divulgador suec mort l'any passat, planteja al seu llibre un desafiament als prejudicis i les idees errònies. Té com objectiu desafiar -cal concretar-ho- la realitat. El seu projecte és ambiciós: veure el món de debò. Parla d'allò que s'ha d'evitar i la conveniència de ser positiu: menys angoixant i més esperança.

Saber la veritat és més productiu que viure en una bombolla.

S'ha de tenir una visió del món i acceptar que convé substituir la reacció instintiva per pensament crític. Em sembla que aquest consell és positiu, més encara, indispensable. D'acord, no és fàcil.

Notícies relacionades

Abans d'escriure el seu llibre ja havia pensat el títol, 'Factfulness' -si no m'equivoco a d’escriure’l- i així s'havia enfrontat amb una devastadora ignorància, deia. Un invent, per dir-ho així, que ha tingut una ràpida difusió de sentiments, de propostes, de reflexions que quedaven recollides i es podien transmetre a tota la humanitat. Acceptades o discutides. I ara, aquest savi investigador presenta en aquest llibre els seus pensaments i les seves descobertes, un llibre vàlid per a tothom.

Un savi, un dels més antics de la Humanitat, va posar aquesta inscripció en una biblioteca: "Aquí hi ha la medicina de l'ànima". En el fons, el que ens proposa Rosling en aquest llibre és aprendre a pensar.