Cap al Mobile World Congress 2019 (1)

Indústria 4.0 + telèfon mòbil

El mòbil jugarà un paper central en el desplegament de les aplicacions per a les fàbriques intel·ligents

2
Es llegeix en minuts
mobile

mobile

Falten tres mesos per a la pròxima edició del Mobile World Congress (MWC). Cada any aquesta fira internacional, que se celebra a Barcelona a finals de febrer, ens porta les novetats de la tecnologia mòbil, dels seus diferents dispositius i aplicacions. Amb aquest article n’iniciem una sèrie de quatre que ens permetran aprofundir en les temàtiques que ens proposa el MWC 2019MWC 2019. El lema central és la mobilitat intel·ligent entesa des de diversos vessants. L’objectiu d’aquesta primera peça és explicar la relació entre el telèfon mòbil i la indústria 4.0.

La quarta revolució industrial

El sector industrial està vivint el que s’ha anomenat la quarta revolució industrial, una nova etapa dominada per màquines amb connexions cibernètiques. El terme ‘indústria 4.0’ va ser popularitzat perl’Agenda Digital d’Alemanya el 2009. Posteriorment, la fira de Hannover el va prendre com a tema central el 2011. És a dir, aquesta expressió no és del tot nova, perquè s’utilitza des de fa ja una dècada, però sí que ho són les seves múltiples aplicacions vinculades al telèfon mòbil. Avui s’utilitza per fer referència a la implementació de serveis que resulten de la confluència entrel’internet de les coses, els sistemes cibernètics físics, i la computació al núvol i cognitiva.

Això equival que totes les màquines industrials parlaran entre si i compartiran dades que es podran analitzar per a cada negoci i prendre decisions automatitzades en temps real. Aquest conjunt de tecnologies farà possible que aquesta nova indústria desenvolupi tot el seu potencial. I com a resultat, es vincularà el món físic al virtual per fer de les fàbriques unes empreses intel·ligents.

Notícies relacionades

La posada en marxa de tots aquests nous serveis de la indústria 4.0 requereix terminals mòbils. D’aquí el protagonisme que té aquest àmbit en la pròxima edició del MWC. Els operadors de telecomunicacions i els fabricants de dispositius veuen en ells una oportunitat d’or. Per als primers, pot suposar una nova via d’ingressos, ja que les tradicionals (veu i connexió a la xarxa) s’estan estabilitzant o fins i tot reduint. A més, poden trobar en l’àmbit industrial el desplegament de les aplicacions per a les xarxes 5G que haurien d’entrar en funcionament abans del 2020. Existeixen també avantatges per a fabricants i desenvolupadors. Els dispositius mòbils més avançats seran el primer punt de contacte per a moltes d’aquestes aplicacions en el sector industrial. Això es farà realitat quan els telèfons d’última tecnologia, les peces intel·ligents (‘wearables’) i els dispositius de realitat virtual es converteixin en eines comunes a les fàbriques i altres entorns de treball a mesura que s’implanti l’internet de les coses.

En definitiva, les aplicacions per a la indústria 4.0 inclouen tota la diversitat de sectors econòmics (aeronàutic, automobilístic, energies, materials, etc.) i obren noves oportunitats per al negoci de la tecnologia mòbil.