Al contraatac

El vot de les vaques

La campanya andalusa va molt acord amb els nostres temps: els candidats aposten per la tonteria, l'anècdota, per entrar en l'imaginari col·lectiu; sobretot, en el món tuitaire

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45989334 graf3867  a ora  c rdoba   espa a   22 11 2018   el candidat181127172127

zentauroepp45989334 graf3867 a ora c rdoba espa a 22 11 2018 el candidat181127172127 / Rafa Alcaide

He vist el candidat del PP a Andalusia demanant-li el vot a una vaca. De vegades tens la temptació de pensar que, en política, ja has sigut testimoni de gairebé tot; fins que tornen les campanyes electorals i ràpidament t’adones que no. Juanma Moreno devia estar en algun acte per la província de Còrdova, quan de sobte es va acostar a la vaca i li va dir: "¿Tu votaràs el PP o no?". I va afegir: "Digues que sí, home!".

Al principi, m’he intentat convèncer a mi mateixa que el vídeo estava manipulat. Senzillament, no podia ser veritat. I ara que m’asseguren que és cert i que ha sigut emès per televisió, és com si encara no les tingués totes. Un candidat, molt poc idoni per guanyarSusana Díaz i qüestionat pel seu propi partit i per les enquestes, sol·licita ajuda a les vaques andaluses. Imagino els seus assessors arrencant-se la pell a tires. No soc experta en comunicació, però demanar-los el vot als animals en la recta final de campanya trasllada una certa sensació de desesperació. Només hauria sigut pitjor si, de sobte, la vaca l’hagués espantat amb la cua.

Notícies relacionades

Tampoc acabo d’entendre per què les vaques s’han posat tan de moda en el PP. Fa diverses eleccions, la vicesecretària Andrea Levy va decidir parlar als votants envoltada de vaques i el seu missatge es va perdre ofegat entre mugits. El mateix va fer Mariano Rajoy en una granja. L’expresident es va acostar al micròfon i va dir: "Bon dia". I la resposta a la seva salutació ens va arribar amb nitidesa: "Muuuuuuuuu". Entenc que vulguin traslladar que tenen propostes per alsector ramader, com quan la resta de candidats es van riure de Rajoy per anar-se’n al camp i reconèixer que les carxofes l’emocionaven profundament. Ningú havia parat atenció alsagricultors. Però, en fi, d’aquí a acostar-te a una vaca a demanar-li el vot quan totes les enquestes t’assenyalen com a perdedor, hi ha un abisme.

Aquesta campanya andalusa va molt acord amb els nostres temps. Els candidats aposten per la tonteria, l’anècdota, per entrar, així, amb facilitat en l’imaginari col·lectiu; sobretot, en el món tuitaire. Així, hem vistTeresa Rodríguez parlar de dracs amb música de 'Joc de trons’ i a Juanma Moreno contrarestar-ho amb un vídeo de 'Star wars'. El candidat de Ciutadans, en canvi, es limita a intentar no ficar la pota i a rondar d’acte en acte darrere d’Inés Arrimadas. I, mentrestant, Susana Díaz centra la campanya en el que li dona la gana, com els hipotètics pactes de futur del PP amb Vox. Moreno no tenia preparada la resposta. Hauria sigut tan fàcil com dir que un candidat guanyador no pensa en pactes abans de temps. Comprenc que és molt més agradable conversar amb una vaca, és clar.