Editorial

Andalusia, clau en la política espanyola

La pugna entre el PP i Cs i el protagonisme de Catalunya donen a les eleccions andaluses una lectura estatal

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46040345 graf6957  sevilla  26 11 2018   los cuatro principales candi181127002707

zentauroepp46040345 graf6957 sevilla 26 11 2018 los cuatro principales candi181127002707 / Julio Munoz

La campanya electoral per a les eleccions andaluses de diumenge ha entrat a la recta final amb la principal incògnita de quina força política serà la segona i encapçalarà l’oposició, perquè ningú dubta que el PSOE tornarà a guanyar després de 36 anys al capdavant de la Junta. Totes les enquestes –dilluns va ser l’últim dia en què es podien publicar– així ho preveuen, mentre que hi ha més dubtes sobre la segona plaça, tot i que en general els sondejos coincideixen a atorgar-l’hi al PP, amb Adelante Andalucía (Podem) en tercer lloc i Ciutadans (Cs) en el quart..

Si aquesta classificació es confirma a les urnes, el PP haurà pogut evitar el 'sorpasso' de Cs, al qual aspirava el partitd’Albert Rivera. En aquest cas, el líder del PP, Pablo Casado, podrà al·legar que ha salvat els mobles i assegurar el seu futur al capdavant del partit, cosa que es posaria en dubte si Cs quedés per davant dels populars. Aquesta pugna en el si de la dreta és una de les circumstàncies que situa aquestes eleccions en clau espanyola. La batalla entre el PP i Cs va quedar reflectida en el segon i últim debat de la campanya que es va celebrar dilluns davant de les càmeres de TVE. Juan Manuel Moreno (PP) i Juan Marín (Cs) es van enfrontar amb duresa malgrat que de tant en tant es recordessin que el seu enemic era el PSOE. En aquest debat també es va observar un grau de confrontació més gran entre l’esquerra, amb retrets mutus entre la candidata socialista Susana Díaz i la d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez.

Cap dels quatre candidats va confessar la seva política de pactes i especialment si el PP i Cs estaven disposats a aliar-se amb Vox, en el cas que l’extrema dreta aconsegueixi escons. Però els líders del PP i de Cs d’àmbit espanyol s’han obert a pactar amb la ultradreta si fos necessari per desbancar el PSOE, cosa que també converteix les eleccions andaluses en un test per a tot Espanya.

La tercera clau que atorga valor a aquestes eleccions més enllà d’Andalusia és el protagonisme que Catalunya està tenint durant la campanya, amb els dos partits de la dreta entossudits a treure la qüestió catalana vingui a tomb o no. Marín ho va fer en el debat quan es parlava de temes socials sense esperar ni tan sols al bloc sobre política territorial, que va estar monopolitzat per Catalunya. I, finalment, el resultat a Andalusia influirà en el moment en què Pedro Sánchez es decideixi a convocar les eleccions generals si no pot governar per la falta de Pressupostos.