'Andaluces, levantaos'

L'auge de Vox explica la radicalització del PP i el toc a sometent dels socialistes, que atien la por al partit ultra per combatre l'abstenció de l'esquerra

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46008447 graf5469  marbella  m laga   espa a   24 11 2018   el secret181127184101

zentauroepp46008447 graf5469 marbella m laga espa a 24 11 2018 el secret181127184101 / ALF

Queden quatre dies perquè s’obrin les urnes i la campanya del’"accent andalús" i de la candidata "feliç" ja no aguanta el perfil baix amb què la va plantejar Susana Díaz. La líder, que no volia la coincidència dels seus comicis amb les generals (entre altres coses, per no veure’s perjudicada per la sortida en massa de la dreta a votar contra Pedro Sánchez) ara necessita canviar el pas i mobilitzar l’esquerra, per molt que els seus enganxessin els cartells amb el desig inconfessable que hi hagués participació, sí, però la justa.

No era el pla, però l’"Andaluces, levantaos" de la lletra de l’himne guia els discursos dels partits en la recta final. De tots. Aquest dimarts han desembarcat els tres pesos pesants del Govern (Sánchez, Carmen Calvo i José Luis Ábalos) i s’han trobat amb una dreta en plena agitació: ni tan sols quan Javier Arenas va estar a punt de guanyar les andaluses el 2012 es percebial’efervescència en l’electorat que han provocat la pugna a tres (ElPPCiutadans i Vox) i la rellevància nacional que Pablo Casado i Albert Rivera han concedit al 2-D. No es juguen poc: el lideratge conservador en la comunitat més poblada d’Espanya, en ple compte enrere de les generals.

Notícies relacionades

Com a record d’aquest frenesí electoral, quedarà a les hemeroteques Inés Arrimadas exercint de ciutadana de Jerez de pro o la mare de Rivera, apoderada a Màlaga, però qui realment està fent història és Casado, que ha decidit comprar el bitllet de tornada del viatge al centre que durant anys va patrocinar Javier Arenas a Andalusia. ¿Què deuen pensar avui aquests alcaldes veterans que, per força, van ser envernissats de centrisme? Que busquin la resposta a Vox.

En l’auge del partit ultra trobaran l’explicació de la radicalització del PP i també del toc a sometent dels socialistes, que atien a cor la por a Vox per combatrel’abstenció de l’esquerra. Que la campanya hipotensa no els acabi passant factura. Que la certesa que guanyen a les enquestes no empetiteixi el seu avantatge, la principal carta de Susana Díaz per forçar la seva investidura i evitar un bloqueig.