Anàlisi

Mals temps per a la dona

És urgent que les dones exigim canviar les lleis i feminitzar la judicatura per defensar-nos dels maltractadors i d'aquesta justícia que viu d'esquena

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp34065270 a woman attends a protest against rape and violence against 181123195822

zentauroepp34065270 a woman attends a protest against rape and violence against 181123195822 / RICARDO MORAES

Pocs dies abans del 25-N, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, i amb ja 44 dones assassinadesdes de començament d’any, a l’Audiència Provincial de Navarra, desgraciadament coneguda per tots després del judici de 'La manada', han condemnat un home a deu mesos de presó per maltractament ocasionalcondemnat un home maltractament ocasional, després de reconèixer que va acudir a la casa familiar i va atacar amb un ganivet la seva esposa, però, a la fi, va deixar d’escanyar-la, a l’escoltar els crits dels seus fills demanant que no la matés. El mateix dia, ara a l’Audiència de Lleida, dos homes van serabsolts perquè la víctima, "tot i queplorava i els deia que no", no va ser capaç d’expressar la seva negativa de forma física.

Segurament, demà hi haurà dos o tres notícies més similars, així com n’hi ha hagut, ahir, abans-d’ahir, i pràcticament tots els dies de l’any, els ho puc assegurar. Perquè, per si no està explicat amb claredat, no és només la violència de gènere un problema, una plaga que ens ofega en aquest segle a les dones –i vull pensar que també a molts homes–, sinó, i diria que molt més, la veritable plaga és el barat que resulta al nostre país exercir-la. Per als violents, és clar, no per a les víctimes.

Justícia que no és justa 

Mentida em sembla que, ja a ple segle XXI, els nostres diaris s’hagin convertit en un parc temàtic de la violència de gènere, on no passen 24 hores sense que coneguem una o diverses notícies noves sobre això. I després... una justícia que absol per delicte de violació, condemnant per delicte sexual; una justícia que tarda a dictar ordres d’allunyament, tant que moltes vegades arriba amb la denunciant ja camí del tanatori; una justícia que no retira la custòdia a pares maltractadors amb sentència fins que aquests acaben retirant els seus fills de la vida; una justícia que sembla dubtar de la maltractada, tret de si aquesta ha sigut assassinada... Una justícia, en fi, que continua sent patriarcal, tant que l’han escrit els homes per acabar ells mateixos aplicant les lleis que patim les dones ⎯poques dones en els comandaments legals, encara⎯. Una justícia a la qual les dones ens acostem buscant... justícia i acabem trobant-nos davant togues i rivets que apliquen unes lleis obsoletes que ens deixen a mercè dels maltractadors.

Notícies relacionades

Sabent ja que de poc a res serveixen els minuts de silenci, els 'hashtags' de denúncia, o l’enorme tasca de conscienciació que s’està realitzant, sobretot entre les dones. Sembla clar que és urgent canviar les lleis, que una cosa tan òbvia com la feminització de la justícia és ja d’una necessitat imperiosa, però... ¿què fem les dones mentrestant per defensar-nos, ja no només dels maltractadors, sinó també d’aquesta justícia que viu d’esquenaa les nostres pròpies realitats?

Perquè, mentre canviem els jutges i les lleis, mentre exigim un canvi en la legislació per protegir les víctimes i perseguir el delinqüent, l’únic que canvien són dones vives per dones mortes i, o exigim aquests canvis de forma immediata, o arribaran tard per a les cinc dones que seran assassinades el desembre d’aquest any i les de cada un dels mesos següents del 2019.