LLARG TERMINI

Humans i robots

En el futur, els robots i la intel·ligència artificial podran reemplaçar l'ésser humà en moltes activitats. Però que això sigui una realitat no dependrà de ningú més que de nosaltres mateixos

2
Es llegeix en minuts
robots-1

robots-1

¿Com afectarà la tecnologia, la intel·ligència artificial i la robotització al mercat laboral? Està clar que la revolució tecnològica comportarà canvis molt profunds a la societat i a la feina. La diferència amb altres revolucions de la història és que el temps per adaptar-se a aquesta serà molt més curt del que es va disposar per afrontar la revolució del vapor, la de l’electricitat i la de l’electrònica.

La disrupció tecnològica és veloç, com s’ha vist amb la rapidesa amb què s’han adoptat el mòbil i l’internet. De manera que tot i que es creïn llocs de treball nous vinculats a les noves tecnologies, no serviran per ocupar les persones que s’han vist desplaçades. El futur dels exclosos del mercat de treball és avui un problema després d’una crisi econòmica que ha durat una dècada. Encara avui la xifra d’aturats a Espanya supera els tres milions de persones i hi ha grans bosses de persones fora del mercat laboral, com s’ha debatut en el cicle El futur del treball per als més vulnerables, organitzat per la Fundació Bancària La Caixa.

Les xifres que es tenen de l’impacte de la robotització poden ser una exageració o bé quedar curtes, però en tot cas s’han de tenir en compte. Un estudi recent de la consultora Mc Kinsey afirma que en un escenari en què la robotització i la tecnologia s’implantin d’una manera moderada, es perdrien prop de 400 milions de llocs de treball entre el 2016 i el 2030. En un escenari en què s’acceleri l’adopció d’aquestes tecnologies, la pèrdua de llocs de treball podria elevar-se a 800 milions de persones al món, més que la població de l’Índia. Els llocs de treball més afectats seran els de mitjana i baixa qualificació en una primera fase. Però els experts ja adverteixen que els llocs de treball més qualificats també es podran veure afectats per la intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

En aquest escenari, la societat no pot abaixar la guàrdia ni renunciar a decidir el model de futur de l’organització del treball. Per aquesta raó, és necessari un nou contracte social que impliqui les empreses, els treballadors, els governs, els agents socials i les institucions internacionals. El nou contracte social s’ha de basar en el reforçament i coordinació de les institucions internacionals, en l’anàlisi per part dels governs de les necessitats i els eptes del mercat laboral, en el pacte entre diferents agents de quins límits s’imposaran a aquestes noves tecnologies i en l’impuls de l’educació i la formació com a elements clau per aconseguir l’encaix al mercat laboral.

Són els robots els que d'estar al servei de les persones, i no a la inversa. I el futur no serà res més que el que decideixin els estats, les institucions i les persones. En el futur, els robots i la intel·ligència artificial podran reemplaçar l’ésser humà en moltes activitats. Però que això sigui una realitat no dependrà de ningú més que de nosaltres mateixos

Temes:

Robots Ocupació